V USA se šíří deprese z klimatické změny. Porazit ji může změna jídelníčku

Spojenými státy se šíří „ekoúzkost“. Onemocnění pojmenované v roce 2011 nedávno Americká psychologická asociace popsala jako bezmoc a strach vyvolaný sledováním pozvolných a zdánlivě nezvratných následků klimatických změn. Bojovat s nimi však může každý Američan. Kdyby všichni v jídelníčku hovězí maso nahradili fazolemi, USA by byly na nejlepší cestě ke splnění emisních cílů z roku 2009.

Ekoúzkost zatím není oficiální diagnózou. Běžně je úzkost klasifikována jako přehnaná stresová reakce na určitý podnět. V případě klimatických změn je podnět opravdový a opravdové jsou i nežádoucí účinky stresu na organismus. Při takovýchto potížích pomáhá vědět, co může občan země, která je plně oddaná boji proti globálnímu oteplování, udělat sám pro zmírnění devastace přírody.

9 minut
Rok 2016 byl klimaticky rekordní
Zdroj: ČT24

Badatelka Helen Harwattová se specializuje na ekologické stravování, obor, který zkoumá stravovací návyky kombinující prospěšnost pro zdraví a přírodní prostředí. Soustřeďuje se především na zákonný rámec problému, avšak za současné americké administrativy s velkými pokroky nepočítá, nyní se proto se svými kolegy zabývá maximalizací dopadu jednotlivců.

K poražení změny klimatu stačí přestat jíst hovězí

Harwattová nedávno s týmem vědců z Oregonské státní univerzity, vysoké školy Bard College a z univerzity v kalifornské Loma Lindě zkoumala, co by se stalo, kdyby každý Američan ve svém jídelníčku nahradil hovězí maso fazolemi. Ukázalo se, že pokud by celá země byla schopna a ochotna na tuto změnu přistoupit, USA by se teoreticky stále mohly přiblížit limitům pro emise skleníkových plynů pro rok 2020, ke kterým se v roce 2009 zavázal Barack Obama.

Stalo by se tak i kdyby vše v americké energetice a dopravě zůstalo při starém a lidé by i nadále konzumovali kuřecí a vepřové maso, vajíčka i mléčné výrobky. Jedna úprava stravovacích návyků by emise snížila o 46 až 74 procent z celkového poklesu potřebného pro dosažení cílů.

„Myslím, že lidé vědí velmi málo o rozsahu změn, které by takovéto kroky přinesly,“ řekla Harwattová The Atlantic. O environmentálních dopadech vegetariánství a veganství se toho v minulosti napsalo hodně, nový výzkum je však originální v tom, že ukazuje význam byť jen částečných ekologických závazků. Relativně malý krok by přinesl mnohem větší výsledky než používání menšího auta či starostlivé vypínání žárovek.

Jíst maso je drahé pro člověka i planetu

Chov dobytka je energeticky neefektivní proces. Jako krmivo v jednom brazilském velkochovu s 38 000 kusy se každý den použije 900 tun sojových bobů. Jinak řečeno, tuhle sóju zkonzumují krávy, krávy sóju promění v maso a maso poté snědí lidé. Krávy během procesu vyprodukují množství skleníkových plynů a spotřebují mnohem více kalorií, než jejich maso vydá, tudíž mnohem více lesů bude vykáceno kvůli pěstování krmiva, než kdyby sóju hned jedli lidé.

Brazílie je největším světovým exportérem červeného masa a žije zde asi 212 milionů kusů dobytka. Podle Organizace spojených národů se dnes třetina obdělávatelné půdy využívá k pěstování krmiv pro hospodářská zvířata a dalších 26 procent nezaledněného povrchu Země slouží jako pastviny. Dohromady spadá pod výrobu masa a živočišných produktů téměř třetina půdy na Zemi.

Výměna hovězího masa za fazole v USA by podle vědců uvolnila až 42 procent americké zemědělské půdy. „Krása tohohle kroku spočívá v tom, že jej nemusí diktovat zákony,“ říká Harwattová. „Může to prostě být pozitivní, povzbudivá věc pro spotřebitele, kteří tak uvidí, že mohou něčím tak jednoduchým významně přispět ke zlepšení,“ dodává. 

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Věda

Únavový syndrom by se mohl dát rozpoznat z krve, ukazuje nový test

Vyčerpání i projevy podobné chřipce, tak vypadají možné příznaky chronického únavového syndromu. Podle odhadů v Česku žijí desítky tisíc lidí s tímto onemocněním. Chronický únavový syndrom se nejčastěji objeví v mladém a středním dospělém věku. Stanovení diagnózy je ale velmi obtížné a nemocní se často setkávají s nedůvěrou a nepochopením. I proto se vědci v zahraničí snaží vyvinout diagnostickou metodu, která by nemoc potvrdila třeba z odběru krve.
před 23 hhodinami

Věčné chemikálie vymizí z obalů i oblečení. Důvodem jsou zdravotní rizika

Potravinové obaly, nepromokavé oblečení a nebo impregnační spreje. Všech těchto výrobků se bude brzy týkat zákaz takzvaných „věčných chemikálií“. Ten začne platit příští rok a zavádí harmonogram, kdy by první výrobky s těmito chemikáliemi měly mizet z trhu. Důvodem zákazu jsou zdravotní rizika, která tato skupina chemikálií přináší.
25. 12. 2025

Ženy poznají nemoc podle obličeje lépe než muži, ukázala studie

Lidé mají pozoruhodnou vlastnost rozpoznat projevy nemocí jenom podle změn fyzického vzhledu, a to i podle drobných náznaků, jako jsou pokleslá víčka, bledé rty nebo méně prokrvené tváře. Většinu těchto náznaků jsou lidé schopní rozeznat intuitivně, aniž by se na tuto analýzu příliš soustředili. Podle nové studie jsou ženy výrazně schopnější než muži vycítit tyto nenápadné signály.
24. 12. 2025

Ozempic mění nakupování v Americe

Když Američané začali užívat léky potlačující chuť k jídlu, jako jsou hlavně populární Ozempic a Wegovy, změny se projevily velmi rychle nejen na váze v koupelně, ale podle nové studie hlavně v obchodech s potravinami.
23. 12. 2025
Načítání...