Pákistán otestoval raketu schopnou nést jadernou hlavici, zřejmě šlo o varování Indii

Pákistán oznámil, že úspěšně otestoval raketu Šahín-2, která má dolet kolem 2000 kilometrů a je schopna nést konvenční i jadernou hlavici. Islámábád zkoušku uskutečnil ve stejný den, kdy se v sousední Indii sčítají hlasy odevzdané v parlamentních volbách. Vztahy mezi oběma jadernými mocnostmi jsou přitom dlouhodobě napjaté.

Vztahy mezi Pákistánem a Indií se znovu zhoršily poté, co letos v únoru sebevražedný útočník zabil v indické části Kašmíru 44 příslušníků indické polovojenské policie. Indie následně obvinila Pákistán, že měl na sebevražedném atentátu podíl, což Islámábád popírá.

Po atentátu v Kašmíru se vyostřila situace na indicko-pákistánské hranici, kde při přestřelkách zahynulo několik lidí. Indie a Pákistán se také navzájem obviňovaly z narušení svého leteckého prostoru.

Podle agentury Reuters pákistánská vláda dala ve středu najevo ochotu zahájit s Indií mírová jednání. „Chceme žít vedle sebe jako dobří sousedé a řešit veškeré problémy prostřednictvím dialogu,“ uvedl pákistánský ministr zahraničí Šáh Mahmúd Kureší po krátkém středečním setkání se svým indickým protějškem na okraj schůzky členských států Šanghajské organizace pro spolupráci v kyrgyzské metropoli Biškeku.

  • Kašmír je rozdělený na pákistánskou a indickou zónu kontroly, ale na celé jeho území si dělá nárok jak Indie, tak Pákistán. Obě země přitom disponují jadernými zbraněmi. Kvůli tomuto himálajskému území svedly Indie a Pákistán dvě války.
  • Indie dlouhodobě kritizuje Pákistán, že poskytuje útočiště a zbraně kašmírským separatistům, kteří bojují od roku 1989 proti indické vládě a požadují vznik samostatného státu nebo sjednocení Kašmíru pod pákistánskou vládou.
  • Konflikt v indické části Kašmíru, který je v převážně hinduistické Indii jediným územím, kde tvoří většinu muslimové, si už vyžádal téměř sedmdesát tisíc obětí.

Odstrašením udržujeme stabilitu, vysvětluje armáda

Pákistán ale zároveň vyslal pravděpodobné varování Indii v podobě testu balistické rakety středního doletu, která vzhledem ke svému dosahu může z Pákistánu zasáhnout všechna významná města na indickém území.

„Šahín-2 je vyspělá raketa, která splňuje strategické potřeby Pákistánu udržovat prostřednictvím odstrašující síly stabilitu v regionu,“ uvedla pákistánská armáda v prohlášení. O Indii se přitom konkrétně nezmínila.

Od získání nezávislosti v roce 1947 spolu Indie a Pákistán svedly tři války. V roce 1998 oba státy uskutečnily sérii pokusných jaderných výbuchů a zařadily se mezi jaderné mocnosti. Zkoušky svých raket provádějí Islámábád a Dillí pravidelně.

Srovnání Indie a Pákistánu z hlediska vojenské síly
Zdroj: Mezinárodní institut pro strategická studia (IISS)/Stockholmský mezinárodní mírový výzkumný institut (SIPRI)/AFP