Protestující Albánci zaútočili na sídlo vlády Molotovovými koktejly. Policie odpověděla slzným plynem

Výbuchy před sídlem albánské vlády. Demonstranti házeli na budovu zápalné lahve (zdroj: ČT24)

Protivládních protestů v albánské Tiraně se zúčastnily tisíce lidí. Demonstrace v centru metropole vyvrcholily útoky na sídlo kabinetu premiéra Ediho Ramy. Policie použila slzný plyn, zranění utrpělo několik osob. Středopravicová opozice požaduje odchod vlády, která je podle ní napojená na organizovaný zločin a blokuje cestu země do Evropské unie.

Albánci chodí demonstrovat od února. V sobotu ale protesty přerostly v násilnosti – na sídlo levicového kabinetu létaly zápalné lahve i pyrotechnika. Od budovy vlády zamířily tisíce demonstrantů před parlament. Do střetů s policií se přitom dostávaly po celém městě. Bezpečnostní složky nasadily slzný plyn a vodní děla.

Opozice volá po demisi kabinetu kvůli údajné korupci a podvodům při parlamentních volbách v roce 2017.

„Tato vláda je plná kriminálníků a zlodějů. Jsou zkorumpovaní. Nefungují žádné soudy nebo policie. Máme stát v troskách,“ tvrdí protestující Hajredin Qeba. „Demonstrujeme za svá práva, za demokracii. Vládne tu totalitní komunismus. Dnes přišlo hodně lidí – i ženy a studenti. To ukazuje, že máme velkou podporu,“ míní další demonstrant Bashkim Kadria.

Ministr vnitra protesty odsoudil

Prezident Ilir Meta protestující požádal, aby své požadavky prosazovali pokojně. Ministr vnitra Sander Lleshaj na Twitteru násilnosti odsoudil. „Demokracie se nedá vybudovat s Molotovovými koktejly v ruce,“ napsal.

Opoziční lídr Lulzim Basha naopak vyzval protestující k dalším demonstracím, dokud premiér Rama nerezignuje a nevznikne přechodná vláda, jež by zemi dovedla k předčasným volbám. „Jsme tady s jasnou a silnou zprávou pro premiéra Ramyho: Už si nenecháme blokovat naši cestu do Evropy. Odejděte,“ prohlásil Basha, který vede Demokratickou stranu.

Spolupracovník ČT Kulidakis: Americká ambasáda varovala před násilím už před demonstrací (zdroj: ČT24)

Opozice se marně snaží blokovat parlament

Evropská unie považuje albánskou vládu za legitimní. Opozici vyzvala k ukončení bojkotu v parlamentu a účasti v místních volbách na konci června. Taktika zablokování zákonodárného sboru velký úspěch nemá. Vládní Socialistická strana totiž disponuje ve 140členném parlamentu nadpoloviční většinou 74 křesel.