Žluté vesty plánovaly „rozhodující dějství“, přišlo ale rekordně málo lidí. K pochodu se přidaly i ženy v růžovém

Francouzi už 17. týden v řadě protestovali proti politickému směřování země v podání prezidenta Emmanuela Macrona. Sobotní demonstrace měla být podle organizátorů rozhodujícím dějstvím protestů, do ulic ale tentokrát vyšlo nejméně lidí od listopadu, kdy protesty začaly. V čele pochodujících v Paříži šly ženy, některé z nich s růžovými vestami.

Podle francouzského ministerstva vnitra se druhou březnovou sobotu připojilo k akcím žlutých vest necelých 29 tisíc lidí, tedy asi o čtvrtinu méně než předcházející sobotu. V nadcházejícím týdnu se přitom uzavře celonárodní debata o směřování země, kterou vláda vyhlásila v reakci na protesty žlutých vest. „Neustoupíme,“ ujistili organizátoři. Kromě pochodů a manifestací proběhly také protestní blokády kruhových objezdů, které budou zřejmě trvat až do pondělka.

Do protestů v Paříži se tentokrát zapojily i učitelky mateřských škol, které chtějí vlastní akcí vyjádřit nesouhlas s reformou podpory v nezaměstnanosti. Souběžně se konal také pochod žen, které nesly transparent s heslem Rovnost žen a mužů, která není.

Nesourodý protest

Podle agentury AFP se ale zřejmě nepodařilo všechny části průvodu stmelit. Část, v níž byli odboráři a „růžové vesty“, se vydala směrem k Lucemburské zahradě a nechala „žluté vesty“ za sebou.

Jeden z účastníků pochodu „žlutých“ Najeh Farhat prohlásil, že organizace je strašlivá. „Spojit se dohromady není špatné, čím víc nás je, tím jsme silnější, to je jisté. Ale cíl našeho boje se nezměnil, naší prioritou je lednice. Až po rovnosti a po tom všem. První je lednice,“ řekl s odkazem na původní smysl protestů, jímž bylo poukázat na špatnou ekonomickou situaci některých Francouzů.

Už v pátek večer se několik desítek lidí snažilo utábořit se na Champ-de-Mars (Martově poli) v Paříži, ale policisté jim v tom zabránili. Akce podle francouzských médií skončila v nedaleké kavárně. Na sobotu pak na Champ-de-Mars proběhl protest vsedě, kam ale dorazil jen zlomek očekávaného počtu 1500 účastníků. 

Protesty se konaly i jinde ve Francii. V severofrancouzském městě Longuenesse se sešlo dopoledne asi sto lidí, kteří chtěli zablokovat přístup k tamnímu obchodnímu centru, ale policie je z místa vytlačila.

Odpor vyjádřený tancem

Jedna akce se konala i na letišti Roissy. Organizátoři na Facebooku radili, aby se lidé na prvním terminálu vmísili mezi cestující a až pak si nasadili vesty. V nich potom začali tančit na protest proti privatizaci skupiny letišť v Paříži.

Počet účastníků protestů postupně klesá. Aktuálních necelých 29 tisíc lidí je méně oproti minulé sobotě, kdy přišlo protestovat podle údajů ministerstva vnitra v celé zemi 39 200 lidí, z nichž čtyři tisíce byly v ulicích Paříže. Zpočátku přitom byly demonstrace o řád větší, na první protest loni v listopadu přišlo 282 tisíc lidí.