Pivovar v Pardubicích ukončí výrobu. Důvodem jsou ceny energií a propad exportu

Pardubický pivovar končí (zdroj: ČT24)

Pardubický pivovar, který má 150letou tradici, plánuje definitivně ukončit výrobu. Důvodem jsou podle majitelů vysoké ceny energií i vstupních surovin. Pivovaru navíc výrazně klesl export, pivo se totiž z Pardubic vyváželo hlavně do Ruska. Radnice teď řeší, jak vaření piva ve městě zachovat. Možností by podle ní mohl být vznik městského pivovaru.

Pardubický pivovar vyrobí každý rok sedmdesát tisíc hektolitrů piva. Pokračovat se přesto nechystá, poslední pivo tam vznikne příští rok v březnu. Přitom ještě před třemi lety, kdy se Pivovary Staropramen staly většinovým vlastníkem podniku, měly s pardubickým pivovarem velké plány. „Další růst pivovaru bude zajištěn, budou zachována pracovní místa a zajistí se potřebné investice,“ řekl v roce 2019 tehdejší ředitel pivovaru Leoš Kvapil. 

Nyní je ale všechno jinak, 46 zaměstnanců momentálně čeká na výpověď. O ukončení výroby se dozvěděli na začátku týdne. Informace o uzavření pivovaru zaskočila i vedení města. „Objevilo se to pouze v médiích jako nějaká tisková zpráva. Musím říct, že nás to velmi nepříjemně překvapilo,“ komentoval primátor Jan Nadrchal (ANO). 

Z Pardubic možná do Ostravy

Město neví, co bude s rozsáhlým areálem pivovaru v centru Pardubic dál. Jeho vlastník zatím další plány tají. Pardubické pivo se možná bude vařit dál, ale jinde. „V tuto chvíli zvažujeme zahájení výroby v Ostravě. Finalizujeme také výběr produktů,“ uvedla mluvčí Pivovarů Staropramen Denisa Mylbachrová. 

Pardubice se ale vaření piva vzdát nechtějí. „Nabízí se samozřejmě možnost, že by tady mohlo vzniknout něco jako nějaký malý, velmi komorní měšťanský pivovar,“ přiblížil primátor. Tím by město zachovalo 150letou tradici pivovaru, který kdysi patřil mezi nejmodernější v Česku. Pivo se však v Pardubicích vařilo i předtím, konkrétně už ve 14. století.