Oprava baziliky na Svatém Kopečku v Olomouci končí. Od pátku už bude bez lešení a plně přístupná

Lidé, kteří míří na poutní místo na Svatém Kopečku v Olomouci, budou moci od pátku navštívit i kompletně zrekonstruovanou baziliku Navštívení Panny Marie. Ta byla několik dní nepřístupná, restaurátoři tam prováděli závěrečné práce. Bazilika byla během rekonstrukce, která probíhala od roku 2018 sice přístupná, některé historické prvky se však schovávaly pod lešením. Ve čtvrtek dělníci dokončovali poslední detaily náročné opravy.

Interiér baziliky na Svatém Kopečku byl většinou přístupný i během dvouleté opravy, některé prvky však lidé kvůli rekonstrukci vidět nemohli. V uplynulých dnech byl kostel lidem nepřístupný, aby mohli dělníci provést závěrečné práce. Musely se například odstranit lavice, které nahradily dřevěné desky, aby ochránily podlahu před poškozením. 

„Je to trochu unikátní, že současně probíhaly celé měsíce nebo vlastně roky restaurátorské a další práce, a přitom bazilika většinou byla otevřená k bohoslužbám i pro návštěvníky. A teď už to bude natrvalo,“ řekl farář Adrián Pavel Zemek. 

Čištění od nánosů prachu

Závěrečné práce uvnitř kulturní památky se týkají zejména očištění všech atributů od prachu, který vznikal při náročných opravách. Složitější prvky a sochy restaurátoři jemně očistili prachovkou, na římsy už mohli použít i vysavač. „S tím samozřejmě souvisí ještě další práce, jako například osazení atributů kolem soch,“ uvedl akademický sochař a restaurátor René Tikal. 

Bazilika na Svatém Kopečku se na několik dní uzavřela. Restaurátoři musí dokončit poslední opravy interiérů (zdroj: ČT24)

Do presbytáře se po dlouhé době vrátilo také zrestaurované věčné světlo, před několika dny restaurátoři dokončili i kazatelnu, která má opět reliéfní pozlacená dvířka. Zhruba tři týdny je na svém místě také hlavní oltář. „Obnova zlacení, polychromií a povrchových úprav byla velice náročná a zdlouhavá, proto tam také lešení stálo nejdéle,“ řekl Tikal. 

Na občasné zpřístupnění veřejnosti se ale zatím stále připravuje sousední kanovnická rezidence, největší pracovní ruch je teď možné pozorovat hlavně venku. Probíhají tam práce na ambitu a zahradě. Nová prohlídková trasa by měla návštěvníky do těchto míst zavést ještě letos. 

Opraveno zvenku i zevnitř

Oprava známého poutního místa byla komplexní. V rámci obnovy dělníci opravili omítky, fasády, okna, ale i elektroinstalace, osvětlení, vytápění a ozvučení celé historické památky. Důležitou součástí byla také instalace nových zabezpečovacích a protipožárních systémů.

Restaurovala se i umělecká díla jako sochy, malby, vitráže, oltář, kazatelna a celý historický mobiliář známé baziliky. Restaurátorům se podařilo upravit i Svaté schody a muzeum Matice svatokopecké. Rekonstrukce přišla na celkem 114 milionů korun.