Obecné ohrožení. Policie obvinila řidiče kamionu, který zůstal stát v Uhříněvsi mezi závorami

Policie obvinila řidiče kamionu, který v pátek zastavil na železničním přejezdu v Uhříněvsi, z obecného ohrožení z nedbalosti a také z poškození obecně prospěšného zařízení. Za to mu hrozí až osm let vězení. Osmašedesátiletý cizinec stál s kamionem několik minut na přejezdu mezi spuštěnými závorami, pak do něj narazil vlak. Podle policejní mluvčí zatím řidič neřekl, proč neprorazil závory a z přejezdu neujel.

„V současné chvíli probíhají další úkony spojené s touto věcí a policisté do dnešního večera podají podnět s návrhem na vzetí muže do vazby,“ doplnila policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Nákladní auto se srazilo s osobním vlakem v pátek dopoledne, podle Drážní inspekce kamion stál mezi závorami víc než dvě minuty, výstražná světla i závory na přejezdu přitom fungovaly. Osm lidí se při srážce zranilo a vlak se zhruba 220 cestujícími vykolejil. Škoda na vlaku, trati i vozidle se zatím odhaduje na víc než pětatřicet milionů korun.

Záznam střetu kamionu s vlakem na přejezdu v Uhříněvsi (zdroj: ČT24)

Drážní inspekce: Závory se dají prorazit

Kvůli nehodě byl zhruba na deset hodin přerušen provoz na trati, teď vlaky úsekem projíždějí po jedné koleji. Opravy by mohly být hotové do příštího pátku. Podle mluvčí SŽDC Radky Pistoriusové se ale termín ještě může změnit.

V minulosti už se několikrát stalo, že zůstal kamion uvězněný mezi závorami. Drážní inspekce v této souvislosti opakovaně na řidiče apeluje, že se mají v takové situaci pokusit závory prorazit – jsou jen z lehké dřevotřísky.

Od roku 2009 mají navíc všechny přejezdy v zemi samolepku s označením P a číslem, které přesně identifikuje daný železniční přejezd. To by mělo usnadnit včasné zastavení provoz vlaků v daném místě, pokud by někdo hlásil uvězněný kamion na tísňovou linku.