Na hranici se Slovenskem jsou zpátky kontroly. Policie zatím nezaznamenala vážnější problémy

Události ČT: Kontroly na hranicích se Slovenskem jsou zatím bez problémů (zdroj: ČT24)

Na hranice mezi Českem a Slovenskem se v pátek vrátily policejní kontroly. Východní sousedé totiž Českou republiku v souvislosti s koronavirem zařadili mezi rizikové země, na Slovensko tak je možné jet pouze s negativním testem na covid-19 nebo nastoupit do karantény. Slovenská policie v pátek žádné větší problémy na hranicích nezaznamenala, provoz byl jen minimální.

Na Slovensko mohou od pátku až na několik výjimek jenom lidé s negativním testem na koronavirus nebo ti, kteří jsou smíření s nástupem do povinné karantény. To řadu lidí od cesty k východním sousedům odradí, na jinak rušných komunikacích přes hranice tak byl v pátek relativně klid. 

Zákaz platí nejen pro řidiče, ale i pro pěší a cyklisty. Prázdná tak byla i lávka z Mikulčic na Hodonínsku do slovenských Kopčan,  která je běžně využívaná zejména cyklisty. Hranice však nejsou uzavřené úplně, na hraničních přechodech jsou namátkové kontroly a lidé musejí počítat s tím, že pokud se dostanou z Česka na Slovensko, hrozí jim nejen karanténa, ale i pokuta až 44 tisíc korun.

Opatření, které slovenské vládě doporučili tamní odborníci, zasáhne i do života lidí, kteří mají na druhé straně hranice své příbuzné. Už na jaře byli lidé tři měsíce bez kontaktu se svými blízkými, někteří nyní plánují, že se budou setkávat alespoň přímo na hranicích. 

Kontroly byly většinou bez  komplikací

Slovenští policisté začali s namátkovými kontrolami v devět hodin ráno. Například na hraničním přechodu Břeclav–Brodské byl dopoledne provoz bez problémů. Podle slovenského zpravodaje ČT Petra Obrovského projížděla na Slovensko zejména nákladní auta. 

Každý, kdo chce projet přes hranice, musí mít potřebné dokumenty. „Mám potvrzení o studiu i pracovní smlouvu, ale bylo mi řečeno, že je potřeba vyplnit nějaký dotazník o tom, že jsem pendler, a nechat si to potvrdit u zaměstnavatele,“ řekl jeden z cestujících. 

Přejet na území Slovenska mohou i ti, kteří zemí jenom projíždí. Tranzit ale nesmí trvat déle než osm hodin. „Pokud budou mít doklad, který bude prokazovat, že jde opravdu o tranzit, takové osoby nebudeme dále řešit,“ řekla trnavská policejní mluvčí Mária Linkešová.

S namátkovými kontrolami musejí počítat i cestující v mezistátních vlacích. Slovenské dráhy (Železničná spoločnosť Slovensko) už oznámily zrušení několika spojů, ostatní dopravci se rozhodnou podle poptávky.