U íránského pacienta objevili houbu napadající plíce. Pojmenovali ji po českém expertovi

Nově objevenou houbu, která způsobuje plicní onemocnění, pojmenovali po českém vědci Vítu Hubkovi z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR (AV ČR). Mykologové novou houbu Aspergillus hubkae objevili u íránského pacienta s dýchacími problémy. Hubkovi je 38 let, v historii bylo takto mladému vědci jen málokdy uděleno podobné uznání.

Hubka se za posledních dvanáct let podílel na objevu téměř stovky nových druhů hub, z toho šedesáti druhů rodu Aspergillus (česky kropidlák). Nedávno objevený druh pojmenovaný po českém vědci patří do skupiny takzvaných černých aspergilů, které se běžně vyskytují v půdě, ovzduší i potravinách. Využívají se například k výrobě kyseliny citronové nebo k fermentaci potravin a nápojů, například čínského čaje pu-erh.

Některé druhy ale mohou také napadat nebo znehodnocovat potraviny, hlavně zeleninu a ovoce. Tato houba navíc produkuje karcinogenní toxiny, které mohou lidem i zvířatům způsobovat zdravotní problémy v podobě infekcí. Mezi nejčastější patří zánět zvukovodu, zánět oční rohovky nebo invazivní aspergilóza.

U zdravého člověka se většinou choroba plně nerozvine a imunitní systém si s vdechnutými sporami poměrně snadno poradí. Ale u někoho s oslabenou imunitou mohou tyto spory klíčit a růst v plicní tkáni, která se stane pro houbu zdrojem živin.

Téměř neznámá

O výskytu nového druhu houby Aspergillus hubkae se zatím ví jen velmi málo. Není jasné, jak rozšířený tento druh je a jak časté mohou být infekce, jež způsobuje. Jediný nález pochází zatím od pacienta z Íránu, u kterého v roce 2022 způsobil invazivní plicní aspergilózu. Konkrétní pacient byl léčen pro tuberkulózu a jeho organismus byl navíc zatížený dlouhodobou závislostí na opiu.

„K podezření, že se jedná o nový druh houby, došlo primárně podle sekvenace DNA vzorku houby izolované z íránského pacienta a po studiu genetických příbuzností s již známými druhy. Posléze bylo zjištěno, že příbuzné druhy vykazují i další odlišnosti. Například rozdíly v rychlosti růstu, zabarvení kolonií nebo velikosti a povrchové struktuře spor,“ uvedl mikrobiolog a mykolog Vít Hubka.

Nejvíce příbuzný druh A. brasiliensis byl také několikrát zachycen jako patogen. Nicméně má odlišnou citlivost na specializované léky, takzvaná antimykotika. „Aspergillus hubkae je totiž rezistentní k léčivu itrakonazol, kdežto A. brasiliensis je citlivý. Protože je ale nový druh zatím známý jen z jednoho klinického případu, je nutné všechny atributy v budoucnu ověřit u většího počtu. Není totiž jasné, jak velká může být vnitrodruhová variabilita ve jmenovaných znacích,“ doplnil vědec.

O pojmenování houby na počest Víta Hubky rozhodli mykologové z Nizozemska a Íránu, kteří nový druh společně objevili a popsali v nedávné publikaci. „Velmi mě těší uznání komunity za práci, kterou jsem v oboru mykologie doposud vykonal. Ale také to beru do budoucna jako závazek snažit se o vysoký standard kvality výzkumu a jako morální závazek,“ dodal Hubka.