Zóna ČT24: Představitelé EU se shodli, že je potřeba víc podpořit Ukrajinu

Zóna ČT24 (zdroj: ČT24)

Členské státy Evropské unie se v uplynulém týdnu shodly na nezbytnosti urychlení a zesílení vojenské podpory Ukrajině. Země, která již přes dva roky čelí ruské válečné agresi, by mohla získat výzbroj nakoupenou za ruské peníze – totiž aktiva, která EU agresorovi zmrazí. Miliarda eur by takto mohla být k dispozici již počátkem července.

Evropský summit se ve vztahu k Ukrajině věnoval i české iniciativě na pořízení munice pro Ukrajinu z třetích zemí. Unijní představitelé úsilí, jehož cílem je na jedné straně sehnat munici, na druhé straně peníze na ni, v závěrech summitu ocenili. K financování nákupu munice pro Ukrajinu se na summitu nově přihlásila Litva.

K představitelům EU promluvil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který zdůraznil, že je nezbytné, aby obránci země napadené sousedem další munici dostali. Kromě ní potřebuje Kyjev také systémy protivzdušné obrany a rakety.

Zóna ČT24, pořad o bezpečnostních výzvách dnešního světa, se věnovala také pátečnímu teroristickému útoku na koncertě v Moskvě nebo přípravě soustavy špionážních satelitů, kterou buduje SpaceX. Tématem byla i ochrana podmořských kabelů či fungování městských policejních sborů v některých menších městech v Česku.