WSJ: Pašeráci cigaret ohrožují humanitární pomoc v Pásmu Gazy

Uprostřed zhroucení pořádku v Pásmu Gazy zaměřili palestinští pašeráci svou pozornost na kontrabandy cigaret, jejichž cena v oblasti prudce vzrostla. Ohrožují tak dodávky pomoci, píše americký deník The Wall Street Journal (WSJ). Humanitární kamiony se stávají terčem útoků, což ztěžuje a zpomaluje distribuci.

Tisíce kamionů nemohou dodat zásadně důležitou humanitární pomoc z obavy, že se stanou terčem útoku. Podle WSJ jsou cigarety do Pásma Gazy, zmítaného konfliktem mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás, pašovány právě v kamionech, do nichž je nakládají komplicové pašeráků v Izraeli a OSN. Poté, co tyto vozy projdou prohlídkou a dostanou se do Pásma Gazy, jsou v hledáčku pašeráků, kteří si „vyzvedávají“ své zboží.

Jednu krabičku cigaret lze v Gaze prodat až za pětadvacet dolarů (téměř 580 korun), což z pašování činí velmi lukrativní byznys, popisuje WSJ.

Nové zlato

Před zahájením izraelské ofenzivy ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy na začátku května se cigarety do regionu pašovaly převážně přes místní hraniční přechod na hranici s Egyptem, ale po jeho uzavření se zločinci přemístili na přechod Kerem Šalom na hranici s Izraelem.

Kvůli násilným útokům podle WSJ uvázlo na gazánské straně hranice na přechodu Kerem Šalom více než tisíc nákladů humanitární pomoci. I zboží, které se dostane na místo určení, je ohroženo vyrabováním zločinci útočícími na sklady. „Je to nebezpečné a podkopává to vše, o co se snažíme,“ přiznal WSJ jeden ze zástupců OSN.

Druhý zástupce OSN uvedl, že v úterý přišli tři ozbrojení muži do jiného skladu OSN v centrální části Gazy a požadovali prohledání humanitárních zásilek. V jedné z krabic našli hledané cigarety. Deník The Wall Street Journal si prohlédl fotografii krabice s logem OSN, která byla roztržena a odhalovala kartony cigaret.

„Cigarety jsou v Gaze teď jako nové zlato,“ poznamenal úředník.

Důsledné kontroly

Izraelští představitelé uvedli, že našli cigarety pašované po boku humanitární pomoci. Někdy pašeráci zastrčí jednu nebo dvě krabičky do vydlabaných melounů, někdy je nacpou do tašky či kartonu s legálním zbožím, objasnil Palestinec obeznámený s pašeráckými operacemi.

„Izraelci provádějí důkladné kontroly několika vybraných krabic, ale nemohou zkontrolovat každé balení, krabici nebo karton,“ vysvětlil zástupce OSN.

Palestinec v Dajr al-Balah deníku WSJ popsal, že viděl ozbrojené muže na nákladních autech s humanitární pomocí, jak otevřeli tři pytle s moukou, které vypadly z jednoho z nákladních aut, a pečlivě je zkontrolovali. Když nic nenašli, naskočili zpět na nákladní auto a pokračovali dál.

„Kdyby v těch pytlích byly cigarety, ti muži by zabili každého, kdo by se jich dotkl,“ konstatoval muž.

Obvinění Izraele

Podle humanitárních organizací existují kromě pašování cigaret i další problémy, které ztěžují distribuci. Obviňují Izrael, že omezuje tok zásilek a že boje, bezpráví a rozsáhlé ničení silnic a infrastruktury ztěžují bezpečné doručování v celém pásmu Gazy.

Izrael tvrdí, že neklade žádná omezení na množství pomoci, která může do Gazy proudit, že opravil silnice, po kterých jezdí konvoje, a že OSN a další skupiny dostatečně nezvýšily své kapacity.

Distribuce pomoci je jedním z největších problémů války v Gaze, kde podle odborníků lidé čelí rozsáhlému hladu a podvýživě. Hlavní agentura OSN působící v Gaze uvedla, že v květnu do enklávy vjelo přes šestnáct set nákladních aut. V první polovině června jich přijelo 460. Před válkou vjíždělo do pásma Gazy denně asi pět set vozů s obchodním zbožím a kromě toho sto humanitárních nákladních aut pro potřebné, uvádí OSN.