Ukrajincům se zřejmě podařilo sestřelit ruský letoun včasné výstrahy a další stroj poškodit

Ukrajinským ozbrojeným silám se pravděpodobně podařilo sestřelit ruský letoun včasné výstrahy a řízení A-50 a poškodit letoun Il-22M, sloužící jako létající velitelské středisko, uvedl na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na sociální sítě a vyjádření ukrajinských představitelů.

První zprávy o sestřelení letounu A-50 a poškození Il-22M se podle deníku objevily na ruských a ukrajinských sociálních sítích v neděli večer, v pondělí ráno tuto informaci potvrdil místopředseda branného výboru ukrajinského parlamentu Jurij Mysjagin a velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk.

„Kolem 21:00 provedly ukrajinské jednotky útok na dvě letadla ruských vzdušných sil, konkrétně na letoun včasné výstrahy a řízení (AWACS) A-50 a dopravní letoun IL-22, které se nacházely nad Azovským mořem,“ napsal Mysjagin.

Dopravní letadlo IL-22 údajně po zasažení zůstalo ve vzduchu a pokusilo se přistát na nejbližším letišti, ale po zahájení klesání v okolí Kerče zmizelo z radarů.

Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj následně poděkoval ukrajinskému letectvu, pod které spadá i protivzdušná obrana, za „skvěle naplánovanou a provedenou“ operaci v oblasti Azovského moře. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že nedisponuje informacemi o sestřelených letadlech, a doporučil novinářům obrátit se na ministerstvo obrany, uvedl server BBC News.

Strategický letoun za 300 milionů dolarů

„To máte za Dnipro,“ napsal na sociální síti Oleščuk, podle stanice BBC narážel na nedělní výročí ruského raketového útoku na ukrajinské oblastní město, kde v zasažené výškové obytné budově zahynuly desítky lidí. „Zatím bez podrobností,“ dodal ukrajinský velitel.

Ztráta letadel v oblasti, o které Rusko tvrdí, že ji ovládá, by byla pro Moskvu velkou pohromou, píše agentura AFP. Justin Bronk, odborník na leteckou válku z obranného think tanku Rusi, pro BBC uvedl, že pokud se ztráta letounu A-50 potvrdí, bude to pro ruské letectvo „velmi významná a nepříjemná ztráta“. Má totiž jen malý počet těchto letounů a „ještě méně vycvičených posádek, což znamená, že ztráta jednoho z nich by byla (pro Rusko) velkou ranou“, konstatoval.

Letoun A-50 včasné výstrahy a řízení je určen ke sledování cílů ve vzduchu, na zemi i na moři a k navádění stíhacích letounů na tyto cíle. List Belaruski Hajun již dříve informoval, že ruské vzdušné a kosmické síly mají k dispozici devět takových letounů, každý z nich stojí 330 milionů amerických dolarů (téměř sedm a půl miliardy korun).

Stejný typ letounu, který ukrajinská armáda v neděli údajně sestřelila nad Azovským mořem, byl poškozen i loni v únoru v Bělorusku. K dronovému náletu na ruský radarový letoun A-50, ke kterému došlo na letišti Mačuliščy u Minsku, se tehdy přihlásila protirežimní odbojová skupina. Kyjev zapojení odmítl.

3. března 2023 – Nad Doněckou oblastí na východě Ukrajiny byla sestřelena stíhačka Su-34. K jejímu zničení se přihlásily ukrajinské síly. Agentura Unian upozornila, že letoun se podařilo zasáhnout u města Jenakijeve, tedy v hloubi Ruskem okupovaného území.

15. března 2023 – Během bitvy o Bachmut se silám Kyjeva podařilo sestřelit ruský bombardér Su-24.

10. srpna 2023 – Ukrajinský generální štáb ve své pravidelné svodce informoval o devíti zničených ruských letadlech za posledních 24 hodin. Kde a jak byly letouny zlikvidovány, neupřesnil.

27. srpna 2023 – Ukrajinské drony zaútočily na vojenské letiště u ruského města Kursk a zasáhly tam čtyři vojenské letouny Su-30 a stíhačku MiG-29, dále radar navádějící protiletadlové rakety S-300 a dva protiraketové systémy Pancir.

30. srpna 2023 – Při rozsáhlém útoku ukrajinské síly zničily na letišti v západoruském Pskově nedaleko hranic s Estonskem a Lotyšskem čtyři transportní letouny Il-76, několik dalších letounů bylo poškozeno.

21. září 2023 – Ukrajinská tajná služba SBU spolu s námořnictvem zasáhla ruskou leteckou základnu Saky na anektovaném poloostrově Krym a způsobila na ní vážné škody. Na základně se nacházelo nejméně dvanáct bojových letounů a systém protivzdušné obrany. Místo sloužilo rovněž jako cvičiště pro operátory dronů. Podle tisku byly zničeny letouny typu Su-24 a Su-30.

5. prosince 2023 – Ukrajinské letectvo u Hadího ostrova v Černém moři sestřelilo ruský bombardér Su-24, který se snažil zaútočit na okolí Oděsy, sdělil velitel letectva Mykola Oleščuk. Moskva zprávu nekomentovala.

22. prosince 2023 – Velitel ukrajinského letectva ohlásil, že se vojákům jeho země podařilo sestřelit hned tři moderní ruské bombardéry Su-34. Ruský prokremelský zpravodajský kanál Fighterbomber informoval o ztrátě přinejmenším jednoho letounu. Jiné zdroje oznámily ztrátu více než jednoho stroje.

24. prosince 2023 – Ozbrojené síly Kyjeva sestřelily dvě ruské stíhačky, Su-34 u Mariupolu v Doněcké oblasti a Su-30 u Oděsy.

15. ledna 2024 – List Ukrajinska pravda s odvoláním na sociální sítě a vyjádření ukrajinských představitelů uvedl, že armádě Kyjeva se pravděpodobně podařilo sestřelit ruský letoun včasné výstrahy a poškodit letoun Il-22M, sloužící jako létající velitelské středisko.