Rusové u Charkova používají novou taktiku, hlásí Ukrajinci. Útok okupantů zabíjel v Dnipru

Tempo ruských útočných operací v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny zřejmě zpomalilo. Ve své poslední analýze vývoje bojů to uvedl americký Institut pro studium války (ISW), který vyjádřil mínění, že aktivity invazních vojsk v tomto sektoru bojiště spíše odpovídají snaze vytvořit u hranic v regionu určitou nárazníkovou zónu než proniknout hlouběji do Charkovské oblasti. Moskva tvrdí, že v Charkovské oblasti dobyla další dvě obce. Uvedla také, že ovládla Robotyne v Záporožské oblasti, což ukrajinští vojáci popřeli. Rusové dál útočí na civilisty, dva mrtvé hlásí Dnipro.

Několik ukrajinských vojenských představitelů v úterý oznámilo, že se situace v Charkovské oblasti pomalu stabilizuje, připomíná ISW. Ruské a ukrajinské zdroje podle analytiků také uvedly, že ruské invazní síly používají na tomto místě novou taktiku – menší útočné skupiny o maximálně pěti lidech, které pronikají do ukrajinských pozic, než se spojí s dalšími do větší úderné skupiny.

„Používání malých útočných skupin však může přispívat k vyšším ztrátám ruské živé síly a materiálu a zpomalovat celkové tempo ruské ofenzivy v tomto směru,“ domnívají se analytici. Vyjádřili také domněnku, že pokud tempo ruských operací zůstane relativně nižší, invazní síly se pravděpodobně zaměří na konsolidaci nových pozic a vytvoření „nárazníkového pásma“ v pohraniční oblasti.

Výhodou malých útočných uskupení podle politického geografa Jana Kofroně je jejich snížená detekovatelnost. Taktika však vyžaduje náročnou koordinaci, zvláště při nutnosti podpory dělostřelectvem. „Dalším problémem je, že tato taktika očekává do určité míry dobře vycvičené vojáky a těch jednotlivé strany nemají nazbyt,“ dodal Kofroň.

Události: Ruská ofenziva severně od Charkova (zdroj: ČT1)

Analytik Asociace pro mezinárodní otázky Vojtěch Bahenský ve vysílání ČT24 řekl, že Rusko není schopné provádět větší manévry. Využívá však početní a materiální převahy, aby útočilo na ukrajinské pozice na řadě míst fronty. „To nutí oslabené ukrajinské síly k rozmístění rezerv, což může způsobit jejich nedostatek v jiných úsecích, a tím umožnit Rusku postup,“ varoval.

Podle Bahenského bude nyní rozhodující, kdy a v jakém množství dorazí další západní materiální pomoc, jak udržitelná bude v dlouhodobém horizontu a jak brzy se obráncům podaří dosadit na frontu odvedené vojáky. „Jediné, co je pro Ukrajinu nenahraditelné, jsou vojáci, a zvláště ti vycvičení,“ sdělil analytik.

Analytik Vojtěch Bahenský k postupu Rusů v okolí Charkova (15. května 2024) (zdroj: ČT24)

Moskva mluví o dobytí dvou obcí, Kyjev o částečném vytlačení Rusů z Vovčansku

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že Moskva dobyla obce Lukjanci a Hlyboke v Charkovské oblasti. Nezmiňuje se naopak o situaci ve městě Vovčansk, které se také nachází u hranic s Ruskem a bojuje se o něj, poznamenala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Ukrajinský generální štáb naopak uvedl, že ukrajinské síly ruská vojska z Vovčansku částečně vytlačily.

Jeden z mluvčích ukrajinské armády Dmytro Lychovij ve středu ráno uvedl, že se ukrajinští vojáci stáhli na výhodnější pozice u obcí Vovčansk a Lukjanci, aby zabránili vlastním ztrátám. Náčelník policie ve Vovčansku Oleksij Charkivskyj zveřejnil na Facebooku video, kde řekl, že Rusové obsazují pozice přímo v ulicích města a intenzivně se tam bojuje. „Situace je extrémně těžká,“ prohlásil policejní šéf.

Ukrajinský generální štáb ve středu odpoledne na Facebooku uvedl, že ukrajinští vojáci odrazili útoky ruských sil v oblasti Vovčansku a částečně nepřátelské jednotky z města vytlačili. Boje podle něj pokračují na severním a severozápadním okraji obce. Boje hlásí i na dalších místech frontové linie.

Charkov čelil ostřelování

Ruský vůdce Vladimir Putin už dříve veřejně avizoval, že jeho cílem je vytvořit uvnitř Charkovské oblasti nárazníkovou zónu, která by ruské území ochránila před ukrajinskými vzdušnými útoky.

Invazní jednotky v poslední době nepatrně postoupily u obcí Lypci, Vovčansk, Svatove, Časiv Jaru, Avdijivky nebo Krynky, uvádí dále ISW, přičemž vyjmenovává místa rozložená od Charkovské oblasti na severovýchodě země až po jihovýchod, kudy se v oblouku táhne současná frontová linie. Ukrajina se brání rozsáhlé ruské vojenské agresi už přes dva roky.

Ruskému ostřelování opět čelil samotný Charkov, zranění utrpělo nejméně jedenadvacet lidí. Jedním z poškozených objektů je podle ukrajinských úřadů dvacetipatrová budova v centru města. Zpravodajka ČT na Ukrajině Darja Stomatová z místa zasažení uvedla, že střela trefila byt v desátém patře ve chvíli, kdy se zrovna opravoval a nezdržovaly se v něm žádné osoby. Místo úderu nasvědčuje, že byl proveden pomocí íránských dronů Šahíd. Město v úterý čelilo zhruba deseti útokům.

Zpravodajka ČT Stomatová k aktuální situaci na Ukrajině (15. května 2024) (zdroj: ČT24)

Ukrajinci popřeli, že by Rusové dobyli Robotyne

Rusové dále tvrdí, že dobyli vesnici Robotyne v jihoukrajinské Záporožské oblasti, kterou Ukrajinci osvobodili od ruské okupace loni v létě. Ukrajinští vojáci podle médií toto tvrzení popřeli.

„Ve skutečnosti jsou (ruští vojáci) pouze na okraji a my ve vesnici stále držíme své pozice. Rusy odtud vyháníme každý den. A každý den se vracejí a znovu se pokoušejí tady uchytit. Ale dosud držíme většinu území obce,“ tvrdí podle webu Ukrajinska pravda poručík Serhij Skibčyk, mluvčí 65. brigády, která obec brání. Tyto informace podle listu potvrzuje i zpravodajský kanál DeepState, který má blízko k ukrajinské armádě.

Zprávu Moskvy o dobytí Robotyne popřel také mluvčí jižního uskupení ukrajinských sil Dmytro Pletenčuk.

Politický geograf Jan Kofroň k situaci v Charkovské oblasti (zdroj: ČT24)

Mrtví po ruském útoku v Dnipru

Rusové také dál útočí na civilní cíle Ukrajiny. Nejméně dva lidi zabil ruský útok na infrastrukturu ve městě Dnipro. Počet zraněných se upřesňuje, napsal na svém webu listu Ukrajinska pravda, který se odvolává na předsedu oblastní správy Serhije Lysaka a na ukrajinské ozbrojené síly. Ty podle deníku hlásily, že protivzdušná obrana sestřelila poblíž Dnipra řízenou leteckou raketu Ch-59.

Terčem ruského náletu se stal i Cherson na jihovýchodě země, kde zranění utrpělo jedenáct lidí ve věku od 15 do 88 let, uvedl na platformě Telegram šéf oblastní správy Oleksandr Prokudin. Dalších šest zraněných hlásí záchranáři v Mykolajivu, který byl zasažen ruskou raketou, napsala agentura Interfax-Ukrajina.