TÉMA

Vovčansk

Rusové u Charkova používají novou taktiku, hlásí Ukrajinci. Útok okupantů zabíjel v Dnipru

Tempo ruských útočných operací v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny zřejmě zpomalilo. Ve své poslední analýze vývoje bojů to uvedl americký Institut pro studium války (ISW), který vyjádřil mínění, že aktivity invazních vojsk v tomto sektoru bojiště spíše odpovídají snaze vytvořit u hranic v regionu určitou nárazníkovou zónu než proniknout hlouběji do Charkovské oblasti. Moskva tvrdí, že v Charkovské oblasti dobyla další dvě obce. Uvedla také, že ovládla Robotyne v Záporožské oblasti, což ukrajinští vojáci popřeli. Rusové dál útočí na civilisty, dva mrtvé hlásí Dnipro.
15. 5. 2024Aktualizováno15. 5. 2024, 17:34|

Rusové tvoří v Charkovské oblasti „nárazníkovou zónu“ a houfně útočí

Ruská armáda v posledních dnech zintenzivňuje ofenzivu v Charkovské oblasti. Předpokládá se, že chce co nejvíce využít čas, než na Ukrajinu začne plně proudit americká pomoc v hodnotě 61 miliard dolarů (1,4 bilionu korun). První odhady vojenských analytiků hovořily o tom, že se Rusové pokoušejí odvést pozornost ukrajinských jednotek. Americký Institut pro výzkum války (ISW) v pondělí informoval, že by se mohlo jednat o snahu vytvořit takzvanou nárazníkovou zónu, což předpokládá i nedávno jmenovaný tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksandr Lytvynenko.
14. 5. 2024Aktualizováno14. 5. 2024, 17:41|

Dobrovolníci pomáhají s evakuací lidí z ukrajinského Vovčansku. Ruský tlak pokračuje

Ruské jednotky pokračují v tlaku na ukrajinské město Vovčansk na sever od Charkova. Ukrajinské obranné síly navíc připouštějí dílčí taktické úspěchy okupantů v této oblasti. Vedení armády už proto vyměnilo velitele regionální obrany. Na ukrajinském bojišti také dále pokračuje evakuace obyvatel, kteří žijí na dohled od „staronové“ fronty. Ve Vovčansku natáčel štáb ČT se zpravodajkou Darjou Stomatovou.
13. 5. 2024|

Rusové obranu v Charkovské oblasti neprolomili, tvrdí Kyjev. Reuters píše o nové frontě

Ruské jednotky se pokoušejí prolomit ukrajinskou obranu v pohraničí na severu Charkovské oblasti, Kyjev na místo vyslal posily, oznámilo ukrajinské ministerstvo obrany. Dosavadní útoky se podle něho podařilo odrazit. Šéf charkovské oblastní správy dříve informoval, že ruské síly v noci na pátek zintenzivnily přeshraniční ostřelování města Vovčansk nedaleko ruských hranic. Podle vysoce postaveného zdroje z ukrajinské armády citovaného agenturou Reuters se Rusům podařilo u Vovčansku postoupit o kilometr na ukrajinské území.
10. 5. 2024Aktualizováno10. 5. 2024, 22:25|

Ukrajina podnikla velký noční útok na ruskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na sobotu zaútočila drony na ruská energetická zařízení podporující vojensko-průmyslovou výrobu, napsala agentura Reuters s odvoláním na zdroj z ukrajinské rozvědky. Rusko tvrdí, že sestřelilo nad nejméně osmi svými oblastmi padesát ukrajinských dronů. Na mnoha místech však přiznává poškození infrastruktury, v Bělgorodské oblasti údajně po útoku zemřeli tři lidé, včetně těhotné ženy.
20. 4. 2024Aktualizováno20. 4. 2024, 16:31|