Ruské jednotky pomalu postupují Donbasem. Chtějí obklíčit obránce v Severodoněcku

Události: Boje na Ukrajině, den 94. (zdroj: ČT24)

Ruské síly se nadále snaží o obklíčení Severodoněcku, v jeho okolí se intenzivně bojuje. Ukrajinská obrana je ale účinná, a postup okupantů tak zůstává pomalý, hlásí Kyjev. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však označil situaci za napjatou a požádal Západ, aby co nejdříve poslal další salvové raketomety, které by mohly pomoci odvrátit ruskou ofenzivu v Donbasu. Na východě podle něj ruská armáda zcela ničí některá města.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (květen 2022)

  • 6:47

    Ukrajinské město Apostolove, které leží sedmatřicet kilometrů od města Kryvyj Rih, zasáhly ruské rakety. Starosta města Andrej Osa oznámil, že o život přišli čtyři lidé a jeden byl zraněn, píše ukrajinský server The Kyiv Independent.

  • 5:54

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě.

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě, Autor: Gleb Garanich, Zdroj: Reuters
    Zdroj: ČT24
  • 5:49

    Výkonný ředitel Agentury Evropské unie pro bezpečnost letectví Patrik Ky prohlásil, že se velmi obává o bezpečí na Západě vyrobených letounů, pokud budou v Rusku létat bez přístupu k náhradním dílům a řádné údržbě. Rusko nemá kvůli sankcím za invazi na Ukrajinu k servisu a náhradním dílům přístup.

„Bojujeme za to, aby Ukrajina dostala veškeré zbraně potřebné ke změně charakteru bojů a aby začala rychleji a jistěji vyhánět okupanty,“ řekl Zelenskyj ve svém pravidelném nočním videoposelství k národu. 

Pro další vojenskou podporu Ukrajiny včetně dodávky útočných zbraní, jako jsou salvové raketomety MLRS, se v pátek vyslovil i premiér Spojeného království Boris Johnson. Tyto raketomety by podle něj „pomohly bránit se proti velmi brutálnímu ruskému dělostřelectvu, takže tím směrem by se měl svět ubírat.“ „Obávám se, že Putin, za cenu velkých ztrát pro sebe i pro ruskou armádu, se dál prokousává Donbasem,“ uvedl Johnson.

Zelenskyj také uvedl, že ruská armáda vymazává některá města na východě země z povrchu zemského. Donbas by podle něj proto mohl skončit jako neobyvatelná oblast. „Chtějí proměnit Popasnu, Bachmut, Lyman, Lysyčansk a Severodoněck v popel, jako to udělali s Volnovachou a Mariupolem,“ řekl ukrajinský prezident.

Ruské jednotky tlačí na Severodoněck, jejich postup je ale pomalý

Západní vojenští analytici považují bitvu o Severodoněck a Lysyčansk za potenciální bod obratu ve válce poté, co se po kapitulaci ukrajinské posádky v Mariupolu minulý týden změnila dynamika ve prospěch Ruska.

Ve snaze ovládnout Severodoněck dobyli okupanti několik vsí severozápadně od města Popasna v Luhanské oblasti. Za posledních 24 hodin odrazily obranné síly v Donbasu dvanáct nepřátelských útoků, uvedlo vedení ukrajinské armády v pátek ráno.

Postup ruských jednotek pokračuje jižně a západně od Popasné v Luhanské oblasti směrem na Bachmut v Doněcké oblasti, jeho tempo se ale pravděpodobně sníží, jakmile se ruské jednotky přiblíží k samotnému městu, v němž před válkou žilo na sedmdesát tisíc obyvatel, uvedl americký Institut pro studium války (ISW). Nový pokus postoupit jihovýchodně od Izjumu poblíž hranic Charkovské a Doněcké oblasti ruským vojskům úspěch nepřinesl.

Mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk označil ruské územní zisky za „dočasný úspěch“ a uvedl, že ukrajinské síly používají manévrovou obranu, aby vyvinuly tlak na ruský postup v klíčových oblastech, poznamenal ISW. Institut citoval také náměstkyni ministra obrany Hannu Maljarovou, podle níž jsou boje v současné době intenzivní a pravděpodobně se budou nadále stupňovat.

Podle brigádního generála v záloze Františka Mičánka je „poměrně pravděpodobné“, že ruské síly získají celou Luhanskou oblast. 

Generál v záloze František Mičánek k situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)

„Katastrofální vývoj událostí by se ještě dal zastavit, kdyby si mocnosti s Ruskem nehrály, ale skutečně tlačily na ukončení války,“ apeloval Zelenskyj.

Příslib dodávek dalších těžkých zbraní by ale podle Mičánka nemusel být dostačující. „Nevěřím tomu, že poskytnutá těžká technika (…) by dorazila na Ukrajinu v historicky krátké době. I kdyby dorazila fyzicky, výcvik na tuto techniku je poměrně náročný,“ uvedl generál s tím, že trvat by mohl i měsíce.

„Osud Severodoněcku se bude rozhodovat v několika dalších dnech nebo týdnech. Nová technika určitě nemá schopnost výrazně zasáhnout do bojů, které jsou dnes aktuální,“ uvedl Mičánek.

Ze Záporožské oblasti odjelo podle vedoucího místní regionální vojenské správy Oleksandra Starucha zhruba 80 procent obyvatel a denně odtud stále odjíždí kolem tisíce osob. „Oblast je neustále ostřelována a bohužel se ukrajinské armádě zde nedaří získat zpět kontrolu nad územím,“ řekl Staruch. Rusové podle něj ničí i kulturní a historické památky. „Zničili památník chráněný UNESCO, jsou poškozené budovy kostelů. Avšak věříme, že po ukončení bojů budeme schopni vše zrestaurovat.“

Zdlouhavé přijímání sankcí vede k umírání Ukrajinců, řekl Zelenskyj

Ukrajinský prezident také kritizoval pomalé přijímání evropského balíku sankcí proti Rusku. „Kolik týdnů se ještě bude Evropská unie snažit dohodnout na šestém balíčku?“ zeptal se. „Tlak na Rusko je otázkou záchrany životů. Každý den otálení, slabosti, různých sporů nebo návrhů na ‚uklidnění‘ agresora na úkor oběti znamená jen další zabití Ukrajinců,“ poznamenal.

Při čtvrtečním ostřelování druhého největšího ukrajinského města Charkova bylo podle něj zabito nejméně devět lidí a 19 jich bylo zraněno. Mezi zabitými bylo pětiměsíční dítě a jeho otec, přičemž matka dítěte byla vážně zraněna. 

Při ostřelování kasáren ukrajinské národní gardy v oblasti města Dnipro zemřelo deset lidí a dalších 35 utrpělo zranění, uvedl v pátek podle portálu Ukrajinska pravda šéf teritoriální obrany v Dnipru Hennadyj Korban. Kasárna zasáhla raketa Iskander vystřelená z Rostovské oblasti na západě Ruska.

Z ruských skladů vyjely padesátileté tanky, míří na jih Ukrajiny

Podle britské rozvědky Rusko pravděpodobně přesunulo půl století staré tanky T-62 ze skladů do vybavení jednotek, které mají obsazovat jih Ukrajiny.

„Tanky T-62 budou téměř jistě obzvláště zranitelné protitankovými zbraněmi a jejich přítomnost na bojišti poukazuje na nedostatek moderní, bojeschopné techniky v Rusku,“ uvedlo britské ministerstvo obrany na Twitteru.

Na jihu země Rusové posilují své jednotky okupující Chersonskou oblast. V Azovském a Černém moři ruské námořnictvo nadále blokuje plavbu civilních lodí, upozornil štáb.

Sovětský tank T-62 ve vojenském muzeu v Pekingu
Zdroj: Reuters

Ozbrojenci bojující za Rusko v Doněcké oblasti tvrdí, že se u nich nachází přes pět tisíc válečných zajatců. Téměř polovinu mají tvořit vojáci pluku Azov z Mariupolu, ostatní pocházejí z různých ukrajinských jednotek. 

Minulý týden se obránci mariupolských železáren na rozkaz ukrajinského vedení vzdali, aby si zachovali životy, protože svou misi již splnili. Představitelé doněcké „republiky“ počítají s tím, že se soud s obránci Azovstalu bude konat v Mariupolu.

Poradce mariupolského starosty Petro Andrjuščenko v úterý na Telegramu uvedl, že při odklízení trosek z bývalých průmyslových podniků v okupovaném městě se našla těla asi sedmdesáti lidí. Tito lidé podle Andrjuščenka zemřeli, když se na ně při ruských útocích zřítily části budovy.

Jejich těla byla zabalena do plastových pytlů a uložena ve společném hrobu na severozápadním okraji Mariupolu. Totožnost mrtvých není známa. Místní lidé podle Andrjuščenka uvedli, že vzhledem ke stavu pozůstatků je „nebylo příliš na základě čeho identifikovat“.