Příliv zraněných někdy neustává celé hodiny, popsali pracovníci ukrajinské polní nemocnice

Události: Ukrajinská polní nemocnice (zdroj: ČT24)

Polní ošetřovny v těsné blízkosti rusko-ukrajinské fronty zachraňují ukrajinské vojáky zraněné v boji. Na tom, jak daleko leží, přímo závisí jejich životy. V jedné z nich natáčel i štáb České televize.

Ukrajinští zdravotníci v oblasti bojů zachraňují životy za cenu toho, že jsou sami v permanentním nebezpečí. Pracují proto na utajovaném místě v Doněcké oblasti. Okolí se natáčet nesmí, jakýkoliv detail může napovědět nepříteli.

Polní ošetřovna leží v bezprostřední blízkosti fronty, aby raněným byli co nejblíž. Často to nestačí, čas je jejich největší nepřítel. „Když voják zůstává se škrtidlem moc dlouho, může přijít o končetinu,“ popsal hlavní lékař brigády Spartak.

Většinu vojáků zachrání, nejtěžší případy převoz z fronty ale nezvládnou. Pracovní doba tu nikdy nekončí. „Jakmile je začnou přivážet, tak to neustává a neustává několik hodin,“ řekla vedoucí polní ošetřovny Sarah.

Jindy zase čelí mučivému čekání. V provizorních podmínkách musí žít na dostřel od ruských pozic. Zůstávají dva týdny, pak je vystřídá další tým. Sarah, která ošetřovnu vede, ale neodchází nikdy. „Moc nespíte, nejíte, jste stále ve stresu, jste nervózní. Pracuji už pět měsíců nonstop,“ popsala.

Navzdory blízkosti fronty jsou některé dny klidnější. S lékaři tým ČT čekal celkem jedenáct hodin, během kterých nepřivezli jediného pacienta. To znamená jedině dvě věci. Buď se ukrajinským obráncům daří vzdorovat, nebo paramedici nezvládají raněné evakuovat.

Situace se podle lékařů každým dnem zhoršuje. Pomáhají v jednom z míst východní fronty, kde se snaží ruská armáda v posledních dnech tlačit ofenzivou dál na západ. „Vidíme, že se intenzita ostřelování zvyšuje po celé délce fronty včetně těch míst, kde jsou zdravotníci,“ přiblížil Spartak. Navzdory tomu nehodlají ani o krok uhnout, aby zůstali poblíž vojákům, kteří je potřebují.