„Přijedeme do pár minut, ale Rusové útočí na stejné místo i šestkrát.“ Policejní paramedici vyjíždějí do nebezpečných oblastí

Události: Ukrajinští paramedici vyjíždějí do nebezpečných oblastí (zdroj: ČT 1)

Před skutečnou tváří války policejní paramedici na Ukrajině neuhnou pohledem ani na vteřinu. V Doněcké oblasti mezi nimi natáčela zpravodajka ČT Barbora Maxová.

Otřesenému raněnému muži změnil jediný okamžik život navždy. Raketa S-300 zasáhla jeho domov v Pokrovsku přímo. V té době v něm byla jeho manželka a dvě malé děti. Zkáza je patrná v okruhu padesáti metrů. I měsíc po úderu tu zůstává po domu hluboký kráter. Ukrýt se před smrtí nešlo.

„Když jsem sem přišel, tak jsem viděl, že už není koho zachránit. Sami to vidíte,“ vypráví šéf doněckých policejních paramediků Oleksander Savenko.

Jednotka policejních paramediků z Pokrovsku má za sebou asi tisícovku výjezdů. Tvrdí, že toto místo, na které ruské síly zaútočily na počátku ledna, patří k tomu nejhoršímu, co v posledních měsících viděli. Destrukce je tak velká, že z malých domů takřka nic nezbylo.

Sanitky odmítají vyjet

Ukrajinští policejní paramedici působí jen v Doněcké oblasti. Nebezpečí je tu tak velké, že sanitky s lékaři někdy odmítnou do místa útoku vyjet. Vycvičení policisté jsou na místě vždy jako první.

„Přijdeme do tří až pěti minut. Bohužel ruské síly mají zvyk, že útočí na stejné místo třikrát, čtyřikrát, pětkrát i šestkrát,“ říká Savenko.

Pomoci museli i ve městě Selydove, které leží asi 25 kilometrů od padlé Avdijivky. Ruské síly tu udeřily na nemocnici. Zrovna v ní bylo 149 lidí, které museli policisté začít evakuovat „Jedna stará žena se mě chytla za ruku a držela se mě pevně, jako by se bála, že ji tu nechám,“ vzpomíná jiná policejní parademička Irina Šušurová.

Situace by se prý mohla zhoršit

Emoce musí nechat stranou. I týden po úderu tu stále odklízejí trosky, které ukrývají mrazivá svědectví. V sutinách porodnice nalezli paramedici mrtvou těhotnou ženu. Zasažené bylo i dětské oddělení.

„Máma tady svého syna chránila vlastním tělem. Oba rozmáčkl panel,“ říká Šušurová.

S pádem Avdijivky rostou obavy, že ruské síly budou na Selydove zvyšovat tlak. Už teď tu paramedici ošetřují raněné po úderech každý druhý den. Situace by se podle nich mohla ještě zhoršit.