Německo hlásí nebývalý nárůst případů antisemitismu

V Německu se loni zvýšil počet případů antisemitismu o 83 procent oproti roku 2022. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou představila Bianca Loyová ze střediska RIAS, jež sleduje antisemitské nálady v zemi. Dramatický nárůst incidentů nastal loni po 7. říjnu, kdy teroristické hnutí Hamás zaútočilo na Izrael. Ten reagoval masivní ofenzivou v Gaze, která trvá dosud.

Za celý loňský rok zaznamenalo středisko RIAS 4782 antisemitských incidentů. „To bylo o 83 procent více než v roce 2022. Polovina z těchto incidentů se stala po 7. říjnu,“ sdělila Loyová. Statistika podle ní jasně ukazuje na to, že přelomem byl teroristický útok Hamásu ze 7. října na izraelské civilisty. „Musíme si říci, že říjnový masakr motivuje lidi v Německu chovat se antisemitsky,“ dodala Loyová.

Od ledna do září středisko zachytilo 215 případů měsíčně. „Jen v říjnu jich ale bylo asi 1200. A od 7. října do konce roku se stalo více antisemitských incidentů než za celý rok 2022,“ poznamenala. Za rok 2022 ohlásil RIAS 2616 případů.

Obavy z normalizace antisemitismu

Šéf střediska RIAS Benjamin Steinitz prohlásil, že výpady proti židovské populaci v Německu ohrožují samotnou podstatu toho, že v zemi se každý může spolehnout na základní práva, svobody a bezpečnost. Varoval také před normalizací antisemitismu v zemi. „Žít otevřeně židovský život v Německu je po 7. říjnu výrazně těžší,“ dodal.

Stejný názor vyslovil i zmocněnec německé vlády pro boj s antisemitismem Felix Klein. „Židovský život v Německu čelí nejvážnějším hrozbám od vzniku spolkové republiky. Spolková vláda se s tím nehodlá smířit,“ řekl. Klein zdůraznil, že boj proti antisemitismu není jen úkolem policie a bezpečnostních úřadů, ale je to závazkem pro celou společnost.

Středisko RIAS rovněž upozornilo na to, že antisemitské nálady se v Německu odráží i na růstu násilí. „V průměru bylo každý měsíc zdokumentováno deset útoků, za celý rok pak dohromady 121,“ uvedla zpráva.

Antisemitské incidenty se v Německu stále více odehrávají na veřejnosti. Zatímco v roce 2022 se jich ve veřejných budovách, na ulicích, v parcích či v prostředcích hromadné dopravy stalo 39 procent, loni to bylo 46 procent. Dramaticky se zvýšil i počet případů ve vzdělávacích institucích, jako jsou muzea a školy.

Předloni jich středisko zaznamenalo 184 a loni 471. Pokles četnosti incidentů hlásí RIAS z on-line prostředí, kde ze 33 procent v roce 2022 se jich v digitálním světě odehrálo v roce 2023 na 21 procent. „V absolutních číslech ale počet on-line incidentů meziročně vzrostl,“ dodalo středisko.

Říjnový útok Hamásu na Izrael, při kterém radikálové zabili 1200 lidí, především civilistů, a dalších asi 250 odvlekli do palestinského Pásma Gazy jako rukojmí, přerostl ve válku. Při izraelské ofenzivě v Gaze zemřelo podle úřadů ovládaných Hamásem přes 37 600 Palestinců, většinou civilistů, a dalších víc než 86 tisíc tamních obyvatel utrpělo zranění. Podobná tvrzení válčících stran však nelze nezávisle ověřit.