Materiální pomoc v Gaze je složitá, klíčová je finanční, uvedla Velíšková z Charity ČR

Interview ČT24 - Kateřina Velíšková (28. 6. 2024) (zdroj: ČT24)

Konflikt v Pásmu Gazy trvá už přes osm měsíců a minimálně stejně dlouho trvá také snaha o pomoc tamnímu civilnímu obyvatelstvu. Situaci provází nedostatek vody, jídla, léků i zdravotní pomoci. O tom, jak těžké je dostat pomoc tam, kde je nejvíce potřeba, hovořila v Interview ČT24 regionální manažerka Charity ČR pro Blízký východ Kateřina Velíšková. V rozhovoru mimo jiné zmínila, že se vzhledem k aktivním bojům nedaří kompletně zajistit bezpečnost humanitárním pracovníkům.

„Za situace aktivních bojů, které se geograficky přesouvají, se bezpečnost zařídit kompletně nedaří, což vidíme na množství mrtvých,“ nastínila Velíšková.

Připomněla dubnový útok na konvoj organizace World Central Kitchen, při němž zemřelo sedm lidí. „Teoreticky by měl být Izrael zodpovědný i za bezpečnost humanitárních pracovníků, kteří do země pomoc dopravují, ale samozřejmě jsme byli svědky i případů toho, kdy se tak nestalo,“ konstatovala Velíšková.

Pásmo Gazy je od roku 2007 pod nadvládou teroristického hnutí Hamás, s nímž ale z pochopitelných důvodů Charita Česká republika pomoc nekoordinuje. „S Hamásem ani s žádným jeho ministerstvem samozřejmě nepracujeme. Pomoc se koordinuje skrze velké mezinárodní neziskové organizace, popřípadě organizace OSN,“ pokračovala regionální manažerka pro Blízký východ.

Státní správa téměř neexistuje

„V současnosti působíme zejména v jižní části střední provincie Gazy, kam uprchl zhruba jeden a půl milionu vnitřně vysídlených osob. Tam je opravdu nejvíce vidět, že státní správa téměř neexistuje. Lidé jsou tam sami. Ať jde o vzdělávání dětí, fungování zdravotnického systému nebo vodu či sanitaci. Státní správa v Gaze chybí a suplují ji neziskové organizace,“ upozornila Velíšková.

V rozhovoru ale zdůraznila i situaci na Západním břehu. „Západní břeh bývá často opomíjený. Válka na něj sice dopadá nepřímo, ale výrazně. Například v Betlémě nebo Jeruzalémě závisí ekonomika na turismu, který v tuto chvíli samozřejmě nefunguje. Velké množství pracovníků ze Západního břehu mívalo povolení pro práci v Izraeli, což v tuto chvíli ve většině případů neplatí. Spousta lidí přišla o práci a zároveň se zvýšila míra násilí mezi komunitami,“ nastínila.

„Je to skrytá krize, na niž se nesoustředí televizní kamery, ale která se opravdu děje,“ připojila.

Charita Česká republika ve spolupráci s Charitou Jeruzalém a českým ministerstvem zahraničí připravuje i nový adresný projekt. „Bude se jednat o primární zdravotní péči, která by měla být poskytnuta zhruba pěti tisícům civilistů uvnitř Gazy. Půjde v podstatě o služby, které by v Česku poskytl praktik,“ vysvětlila Velíšková s tím, že půjde také o psychologickou a psychosociální pomoc, která je podle ní často opomíjená – zvláště u dětí.

Charita Česká republika zahájila mezi prvními v tuzemsku sbírku pro Gazu, jejímž prostřednictvím podporuje Charitu Jeruzalém. „V současnosti je materiální pomoc vzhledem k logistice velmi složitá. Klíčová pomoc, která umožní největší flexibilitu pro plánování i pro samotnou pomoc potřebným, je finanční,“ dodala Velíšková.

Charita pro Gazu
Zdroj: ČT24