Loď tureckých aktivistů do Gazy zatím nevypluje. Izrael koridor blokuje

Události: Flotila z Turecka zatím do Pásma Gazy nevypluje (zdroj: ČT24)

Do Pásma Gazy zatím nevypluje flotila, která chce prorazit izraelskou námořní blokádu. Kvůli rozhodnutí africké Guiney-Bissau přišla o dvě ze tří lodí s humanitární pomocí. Akci iniciovala turecká organizace IHH, která o proplutí usilovala už v roce 2010. Tehdy střet s izraelským námořním komandem skončil smrtí deseti lidí.

Aktivisté usilují o to, aby mohli vyplout z Turecka do Pásma Gazy. V cestě jim však stojí izraelská námořní blokáda. Na východě tureckého Istanbulu proto už téměř měsíc kotví jedna ze tří lodí. Organizátoři akce nechtějí být spojováni s žádným státem – ani s Tureckem, odkud flotila vyráží. Tvrdí, že jde o „čistě soukromou iniciativu nevládních organizací“.

Hlavním iniciátorem je islámská charita IHH, blízká Ankaře, která stála v roce 2010 za předchozí flotilou. Přes zkušenost se zásahem izraelského komanda, po kterém tehdy zemřelo deset lidí, organizátoři neusilují o povolení Izraele ani možnost zapojit se do humanitárního koridoru mezi Kyprem a Gazou.

„Povolení nežádáme a nepotřebujeme. Poplujeme v souladu s právem, a pokud nás Izrael zastaví, bude to jeho porušení,“ tvrdí aktivistka a právnička Huvájda Arrafová.

Cílem je dopravit humanitární pomoc, deklarují aktivisté

Prorazit izraelskou blokádu plánuje na pět set aktivistů ze třiceti zemí. Palestinsko-americká právnička Arrafová je jednou z těch, kteří byli na palubě i před čtrnácti lety. „Snažíme se dopravit pomoc k záchraně životů. Musíme ale zároveň změnit politickou realitu, kvůli které jsou Palestinci na pomoc odkázáni,“ zdůraznila.

Organizátoři mise deklarují, že jejím smyslem je dopravit do Gazy pět tisíc tun humanitární pomoci. Ta je v současnosti na lodi, která kotví v jižním Turecku. Vysloužilý trajekt, který zatím kotví v Istanbulu, má prý přepravovat jen aktivisty a zástupce médií.

Ankara navíc ve středu oznámila, že se připojuje k žalobě Jihoafrické republiky proti židovskému státu kvůli údajnému páchaní genocidy.

„Poplujeme až do bodu, kdy nám zavolají a řeknou, abychom zastavili. Pak situaci vyhodnotíme,“ prohlásila aktivistka a plukovnice americké armády ve výslužbě Ann Wrightová.

Mise se zastavila už u první překážky. Dvě ze tří lodí měly plout pod vlajkou Guiney-Bissau, aktivisté tvrdí, že si úřady africké země nejprve vyžádaly plán cesty a seznam nákladu. Nakonec však plavidlům zrušily registraci. Kdy a jestli flotila vyrazí, v tuto chvíli není jasné.