Lidé protestovali v Bratislavě proti vládnímu „lex atentát“

Centrem Bratislavy v úterý vpodvečer prošel protestní pochod svolaný občanskými organizacemi proti řadě vládních návrhů, které podle organizátorů akce podkopávají základní občanská práva, svobodu institucí a ohrožují ochranu životního prostředí. Asi tisícovka demonstrantů šla z bratislavského Náměstí Slovenského národního povstání na náměstí Svobody, kde posléze začal koncert na podporu svobody médií. Protestující skandovali hesla jako „svobodu nedáme“ nebo „nebudeme zticha“.

Aktuálním mezi kontroverzními vládními návrhy je takzvaný „lex atentát“ – soubor opatření, která mají zajistit větší bezpečnost vrcholným politikům, ale také omezit shromažďovací právo či usnadnit elektronické sledování osob podezřelých z porušení zákona.

Návrh opatření, která chce vláda prosadit v reakci na květnový útok na premiéra Roberta Fica (Smer), v úterý podle tiskové agentury TASR projednávala slovenská Národní rada. Vicepremiér Robert Kaliňák (Smer) je označil za první balík opatření na zlepšení bezpečnostní situace v zemi.

Studio ČT24: Šilhan z protestu v Bratislavě (zdroj: ČT24)

Sám Kaliňák však připustil, že legislativa se nemusí obejít beze změn v návrhu, například ohledně pokut pro obce – ty by určité obci hrozily, pokud by na jejím území došlo ke konfliktu účastníků dvou konkurenčních protestů. Obec by na základě návrhu policie mohla jednu z těchto demonstrací předem zakázat. Pokud by tak neučinila a došlo by ke konfliktu, obec by za následky byla zodpovědná, píše server Aktuality.sk.

K návrhům legislativních změn nemá podle slovenských médií výhrady jen opozice, ale i někteří poslanci vládní koalice. Ti kritizovali například pasáž o využití elektronických metadat ke sledování osob podezřelých z páchání přestupku, a nikoli jen v případě závažné trestné činnosti. Navrhované změny v zákonu o policii, v trestním řádu i v zákonu o elektronické komunikaci podle TASR kritizoval rovněž slovenský generální prokurátor Maroš Žilinka v dopise, který zaslal předsedovi parlamentu Peteru Žigovi. Opozice pak nesouhlasí například s návrhem na zavedení renty pro vysloužilé vysoké politiky; ta podle ní nemá co do činění s bezpečností.

Fotografie z protestního pochodu v Bratislavě naznačují, že jeho účastníci neprotestovali jen proti „lex atentát“, ale zároveň požadovali lepší ochranu životního prostředí, svobodu slovenské veřejnoprávní stanice RTVS i podporu Ruskem napadené Ukrajiny. To vše je podle demonstrantů za současné vlády Ficovy koalice ohrožené.

Pochod, který podle serveru Pravda.sk pořádaly především iniciativy Otevřená kultura, Platforma pro demokracii, Klimatická koalice a Občanské sdružení Mír Ukrajině, pokračoval až na náměstí Svobody, kde se nachází úřad vlády.