„Chcete jednat s Talibanem?“ ptal se Sunak Starmera v televizní debatě

Události: Poslední televizní debata Starmera a Sunaka před britskými volbami (zdroj: ČT24)

Britský konzervativní premiér Rishi Sunak a předseda opozičních labouristů Keir Starmer se utkali v poslední předvolební televizní debatě. Sunakovi konzervativci zaostávají v průzkumech za labouristy o zhruba dvacet procentních bodů. Premiér obvinil Starmera z toho, že se k zemi nevyjadřuje na rovinu v otázkách migrace, daní a práv žen, a vyzval voliče, aby se labouristům „nepoddávali“. Starmer prohlásil, že Sunak je příliš bohatý na to, aby chápal obavy většiny obyčejných Britů.

Řeč tradičně přišla na migraci, jednu z hlavních obav britských voličů. Sunak odmítl Starmerův argument, že by se snažil vracet migranty do jejich domovských zemí, a uvedl, že mnozí z nich přišli do Británie z Íránu, Sýrie a Afghánistánu.

„Chystá se sednout si s íránským ajatolláhem? Bude se snažit uzavřít dohodu s Talibanem? Je to naprosto nesmyslné. Máte lidi za blázny,“ kritizoval lídra opozice současný premiér, jehož administrativa se neúspěšně snažila o deportace některých migrantů do Rwandy.

Průzkumy naznačují, že labourista Starmer má šanci vyhrát volby s velkou většinou, a ukončit tak čtrnáct let trvající vládu konzervativců. Oba lídři se setkali v několika debatách nebo veřejných setkáních s voliči, přičemž se stále častěji zaměřovali na to, kdo je vhodnější pro vedení země.

„Souboj dvou mužů – jednoho, který neměl co ztratit, a druhého, který mohl ztratit vše.“ Tak podle zpravodaje ČT ve Velké Británii Lukáše Dolanského hodnotí komentátor BBC střet mezi Sunakem a Starmerem. Rishi Sunak se podle zpravodaje snažil být v debatě asertivní a „místy až útočný“, zatímco Starmer se snažil nenechat se zviklat.

Lukáš Dolanský o předvolební situaci ve Spojeném království (zdroj: ČT24)

Oba kandidáti čelí kritice

Starmer tvrdil, že země je po dlouhých letech konzervativního „chaosu“ vyčerpaná a že on bude lépe rozumět problémům mnoha rodin, které se potýkají s prudce rostoucí inflací a krizí životních nákladů. „Součástí problému, který máme s tímto premiérem, je to, že jeho svět je na miliony kilometrů vzdálen od reality jednotlivců v celé zemi, podniků a rodin, které se snaží podporovat,“ opřel se do Sunaka.

Průzkum agentury YouGov ukázal, že v očích voličů debata jasného vítěze neměla.

Sunakova kampaň se od počátku potýkala s problémy. Zahájil ji v silném dešti na Downing Street a byl silně kritizován za to, že se nezúčastnil vzpomínkové akce ke Dni D. Také se musel potýkat se skandálem poté, co bylo pět jeho stranických funkcionářů včetně dvou kandidátů vyšetřováno kvůli sázkám na termín předčasných voleb.

Starmer pro změnu čelil kritice na veřejných akcích. Voliči mu vyčítali, že se drží scénáře a chová se roboticky a že neposkytuje dostatek informací o tom, jak by financoval tolik potřebná zlepšení veřejných služeb.