V Terezíně se hroutí i zbrojnice. Na nutné opravy nejsou peníze, město spoléhá na vládní komisi

V Terezíně se rozpadají další objekty (zdroj: ČT24)

V Terezíně se hroutí další historický objekt. Žižkova kasárna následuje sousední rozsáhlá zbrojnice. Ani jedna z budov neprošla rekonstrukcí, obě mají pořád původní střechy z osmnáctého století. Místní radnice ale peníze na nákladnou rekonstrukci nemá. Kvůli pomoci bývalému vojenskému městu už dokonce vznikla speciální vládní komise.

Střechou do budov neustále zatéká, dřevo se tak doslova rozpadá. „Ono to ujíždí po obou dvou stranách, takže buď se to svalí do sebe, nebo si to sedne a rozjede se to na obě dvě strany,“ popisuje Radek Keřka z odboru správy majetku města Terezín.  

Jde o jednu ze dvou posledních původních střech v Terezíně. Byly desetinásobně předimenzované, aby odolaly ostřelování z děl. Podobná střecha byla i na sousedních Žižkových kasárnech. Ta se už ale postupně řítí.

Vládní komise, která by měla kasárnům pomoci, se ale zatím sešla jenom jednou. „Očekáváme, že se každým dnem komise opět sejde. Mezitím nám začala padat další střecha,“ komentoval starosta Terezína René Tomášek (nestr.). 

Ve špatném stavu jsou i další části Terezína

V havarijním stavu jsou ale i další objekty v Terezíně. Radnice tak okolo nich staví ploty, aby ochránila kolemjdoucí. Kromě zbrojnice se jedná i o nemocnici, proviantní sklad i podzemní chodby, sdělil historik Jiří Hofman. 

Podzemí Terezína je na tom dokonce tak špatně, že hrozí jeho zřícení nebo odklonění celé chodby směrem do příkopu. 

Terezín vypadá jako město, s počtem obyvatel do tří tisíc jde ale spíš o vesnici. V rozpočtu nemá volných ani šest milionů, za které by mohla radnice nechat opravit padající střechu zbrojnice.