Soud v Teplicích uložil muži z Ruska za porušení protiruských sankcí pokutu 300 tisíc

Rus Vladimir Lichutin musí zaplatit tři sta tisíc korun za pokus o porušení mezinárodních sankcí. Ve prospěch České republiky propadne z jeho účtu v přepočtu 3,3 milionu korun. Rozhodl o tom Okresní soud v Teplicích. Lichutinovi, který prohlásil vinu, uložil soud také zákaz podnikání v prodeji motorových vozidel na dvacet měsíců. Muž se pokusil vyvézt před dvěma lety luxusní auta do Ruska. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný si nechal lhůtu na podání odvolání.

V reakci na válečnou agresi Ruska vůči Ukrajině uvalila Evropská unie v roce 2022 na Rusko rozsáhlé a bezprecedentní sankce, mezi nimi je zákaz vývozu jakéhokoliv luxusního zboží. Banky a peněžní ústavy od té doby sledují toky peněz z území Ruské federace.

Upozornily také na podezřelý převod na účet Lichutina, který žije několik let v Česku. V květnu 2022 se pokusil prodat tři luxusní automobily zákazníkům v Rusku, kteří mu poslali peníze na účet. Podnikatel chtěl obchod zakrýt tím, že dočasně registruje vozidla v Bělorusku. Peníze za auta značky BMW, Mercedes-Benz a Audi mu poslali přímo klienti.

Obhajoba navrhovala podmíněné zastavení trestní věci. To soud neshledal na místě. Předsedkyně senátu Dana Kolářová uvedla, že soud při ukládání trestu zohlednil prohlášení viny obžalovaného, zdůraznila, že bylo i dostatek důkazů k trestné činnosti.

Případné odvolání Lichutinův obhájce zváží

Peněžitý trest je o šedesát tisíc korun nižší, než jaký uložil Lichutinovi už dříve trestním příkazem civilní soud. „Budeme s klientem zvažovat, zda má smysl podávat odvolání, či nikoliv,“ řekl obhájce Leonid Kušnarenko.

Předsedkyně senátu uvedla, že dalším možným postihem by bylo zrušení trvalého pobytu, soud k tomu ale neshledal důvod, Lichutin žije na území Česka řadu let, vychovává děti, které se tady narodily, žádná negativní zjištění k jeho osobě podle soudu nebyla. Lichutin u hlavního líčení řekl, že se prodejem motorových vozidel už nezabývá.

Státní zástupce Jan Scholle se vzdal práva na odvolání. „Rozsudek v podstatě vyhověl návrhům obžaloby,“ sdělil. Předmětná vozidla zůstala na území Německa. „Obchod byl již domluven, peníze částečně odešly do Německa, zbytek byl zajištěn na českých účtech. Německý bazar vyrozuměla policie a transakci zrušil,“ dodal Scholle. Peníze propadly státu proto, že je klienti poskytli za nedovoleným účelem.