Na armádní akci Bahna zasahovali kvůli hořícím stromům hasiči

Na armádním cvičišti Zadní Bahna u Strašic na Rokycansku se koná tradiční Den pozemního vojska – Bahna. Odpoledne před cvičením chrudimských výsadkářů vzplálo v areálu několik stromů, rychle však zasáhli hasiči. Podle majora Milana Mojžíše vznik požáru nejspíš zapříčinily vrhače dýmu a suchá půda. Jedné z největších tuzemských armádních akcí pro veřejnost se kromě české armády účastní také jednotky z Německa, Rakouska a Slovenska. Nečekaně letošní ročník navštívil prezident Petr Pavel, armádní generál ve výslužbě.

Program zahájily přelety bitevníků Alca a stíhaček Gripen a salvy vypálené ze samohybných houfnic Dana. Bahna návštěvníky seznamují s pásovou a kolovou technikou Armády České republiky (AČR). Jednotky pozemních sil předvádějí vozidla chemického průzkumu, bojová vozidla Pandur II, lehká obrněná vozidla Iveco i těžkou pásovou techniku jako například tanky T-72, nedávno získané tanky Leopard 2A4 nebo bojová vozidla pěchoty.

Pavlova návštěva na akci byla podle armády neoficiální a nebyla veřejnosti ani médiím předem oznámena. Prezident se několikrát vyfotil s účastníky akce, ale nejvíce času věnoval prohlídce zařízení Starkom. Jedná se o techniku, která dokáže rušit radiovou komunikaci stejně jako systémy velení či leteckou komunikaci a mobilní spojení, upozornil server CZ Defence.

V dynamických ukázkách armáda zinscenovala útok mechanizované čety, záchranu odloučené osoby nebo odražení nepřítele pomocí tanků. Dynamické i statické ukázky připravila tradičně také Nadace pozemního vojska AČR. Letos ukazuje jízdní vlastnosti obrněného transportéru OT-64, který byl vyroben v Československu v 70. letech minulého století.

Jedna z historických ukázek se týkala Slovenského národního povstání. K vidění byly i historické armádní stroje ze sbírek rokycanského Muzea na demarkační linii.

Do letošních Bahen se zapojili vojáci německého Bundeswehru, kteří představují bojové vozidlo pěchoty Puma, vojáci ze Slovenska dorazili se svým průzkumným vozidlem BPzVI a rakouská armáda představí šestikolový Pandur EVO.

Události: Vojenská akce pro veřejnost Bahna (zdroj: ČT24)

Rekrutační potenciál akce

Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) jsou Bahna pro armádu příležitostí pro nábor nových profesionálních příslušníků i členů dobrovolných záloh.

„Máme cíl na třicet tisíc (profesionálních vojáků) do roku 2030 a deset tisíc příslušníků aktivní zálohy. V tuto chvíli je všech vojáků něco kolem 28 tisíc a příslušníků aktivní zálohy něco kolem čtyř tisíc,“ uvedla ministryně.

„Co se týká akce Bahna, to je největší rekrutační potenciál pro pozemní síly a naše největší ukázka,“ potvrdil velitel Pozemních sil AČR Roman Náhončík. Efekt je podle něj patrný, zájem o armádu po podobných akcích stoupne.

„Ideálně bychom potřebovali přírůstek ročně kolem tisíce lidí, což se nám historicky zatím nikdy nepodařilo. My samozřejmě bereme jako poměrně dobrá čísla rekrutací, ale zároveň přirozeně lidé odcházejí,“ přiblížil náčelník generálního štábu Karel Řehka.

Vojsko na Bahna nasadilo na 700 vojáků a 229 kusů techniky, další lidé a technika byly například z Nadace pozemního vojska, představila se ale také Policie ČR, Hasičský záchranný sbor či Vězeňská služba. 

Celkem se na chodu akce a na programu podílelo kolem tisíce lidí a bylo přítomno 379 kusů současné i historické vojenské techniky. „Návštěvnost je zhruba podobná jako v loňském roce, kdy přišlo kolem padesáti tisíc lidí, odhadl mluvčí akce Richard Maňásek z velitelství pozemních sil.