Ve druhém kole přijímaček neuspělo 701 deváťáků

Ve druhém kole přijímacích zkoušek se na střední školy v Česku nedostalo 701 žáků devátých tříd. Celkem se jich hlásilo 6293, uspělo tedy 89 procent z nich, uvedl resort školství. Nejvíce nepřijatých, a to 349 bylo z Prahy, ze Středočeského kraje neuspělo 168 deváťáků. Výsledky druhého kola přijímacích zkoušek na střední školy jsou od pátku dostupné na webu systému DiPSy. Na veřejně přístupném místě je mají zveřejnit také školy, které druhé kolo vyhlásily.

Celkově podle šéfa Cermatu Miroslava Krejčího druhé kolo nevyšlo asi 2700 uchazečům, v tomto počtu jsou ale zahrnuty také děti, které se hlásily na víceletá gymnázia a při nepřijetí zůstávají na základní škole, či zájemci o dálkové studium. Ve druhém kole podle něj neuspělo zhruba patnáct set dětí hlásících se na tříleté a čtyřleté obory v denním studiu, z toho v Praze nebylo přijato 735 uchazečů a ve středních Čechách 265.

V prvním kole přijímacího řízení uspělo téměř 94 procent uchazečů, kteří se hlásili na střední školy z devátých tříd základních škol. Tři čtvrtiny z nich se dostaly na školu, kam chtěli nejvíce. Nejmenší podíl přijatých uchazečů byl v Praze. Podle ministerstva se letos hlásilo více než 99 tisíc deváťáků, na žádnou střední školu se v prvním kole nedostalo asi šest tisíc z nich.

Pro třetí kolo nabízejí školy ještě více než čtyři sta oborů, přesný počet volných míst by měl Krejčí vědět v pátek odpoledne.

Nedostatečné kapacity v hlavním městě

Praha se dlouhodobě potýká s nedostatkem kapacit středních škol, i kvůli tomu, že se na ně hlásí velký počet zájemců i z jiných regionů, zejména středních Čech. „Z těch šestnácti set dětí, co se v Praze nedostaly po prvním kole, se zhruba 750 nedostalo ani v kole druhém, přestože jsme nabídli v Praze přes dva tisíce míst, všechna jsou dneska obsazená,“ řekl Radiožurnálu pražský radní pro školství Antonín Klecanda (STAN).

Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) uvedla, že v kraji je ještě tisícovka volných míst na školách všeho typu. V Praze už podle ní nebudou místa na odborných školách a učilištích, volná místa nabízejí některá soukromá gymnázia.

„Ve Středočeském kraji jsme v tomto týdnu měli jednání se všemi řediteli středních škol. Všichni, i když jim chybí na doplnění do třídy třeba jeden nebo dva studenti, budou otevírat ještě třetí kola. U škol nebo v jejich okolí máme internáty, jsme připraveni se postarat o děti z Prahy a nebo z jiných krajů, jejichž přihlášky jsme zaznamenali už i v druhém kole,“ napsala Pecková.

Přihlášky do druhého kola přijímacího řízení na střední školy mohli uchazeči podat od 21. do 24. května. Zadat mohli maximálně tři přihlášky na obory bez talentové zkoušky a maximálně dvě na obory s talentovou zkouškou. Přihlášku mohli stejně jako v prvním kole podávat elektronicky, papírovou formou s podporou elektronického systému nebo čistě papírovou formou. Zkoušky už znovu nedělali, na základě výsledků prvního kola a priorit uchazečů je, stejně jako v prvním kole, rozdělil Cermat pomocí algoritmu.

Další kola

Pokud se uchazeči nedostali na školu ani ve druhém kole, mají možnost využít i třetí a případně další kola. Ta už podle webu Cermatu nejsou řízená centrálně, jejich termíny a způsob konání jsou na rozhodnutí jednotlivých škol. Ve třetím a dalších kolech se podávají přihlášky jen papírovou formou, na každou školu podá uchazeč ty s obory jen té dané školy. Počet přihlášek není ve třetím kole omezený a systém priorit se v něm nepoužívá.

Nabízené obory ve třetím kole si mohou zájemci v systému DiPSy vyhledávat podle kraje, okresu, formy i zaměření studia. Například v Praze je v denním studiu na výběr 23 oborů, volná místa mají některá soukromá gymnázia či umělecké obory.

Systém DiPSy vytvořil Cermat s cílem zjednodušit proces přijímání na střední školy a omezit chaos, který přijímací zkoušky provázel v minulých letech. Proti předchozím rokům odpadla mimo jiné administrativa a nejistota spojená se zápisovými lístky, dlouhým procesem odvolání či nekoordinovaně vyhlašovaným druhým kolem zkoušek. Letos poprvé se uchazeči mohli hlásit elektronicky s využitím ověřené identity zákonného zástupce. Také si mohli nově podat tři přihlášky místo dvou, a určovali v nich, na jakou školu chtějí nejvíce.