V Česku přibylo vyloučených lokalit. V začleňování lidí pomáhají i samotné obce

Události: V Česku přibylo vyloučených lokalit (zdroj: ČT24)

V Česku loni přibylo padesát obcí s vysokou mírou vyloučení, tedy s místy, kde žije vysoký podíl lidí v exekucích, bez práce nebo vzdělání. Důvodem zhoršení je mimo jiné zdražování. Vyplývá to z dat zveřejněných Agenturou pro sociální začleňování. Ta s některými obcemi spolupracuje a pomáhá jim situaci zlepšit. Příkladem můžou být Staré Hamry v Libereckém kraji, kde se lidem snaží zajistit bydlení i práci.

Obec Staré Hamry v Libereckém kraji je jednou z prvních, která začala řešit sociální začleňování systematicky. Vytváří například dostupné bydlení, další kapacity teď plánuje na místě bývalého kina. „Minulý týden jsem podával žádost o dotaci na demolici. Mělo by tam být zhruba šestnáct bytových jednotek,“ uvedl starosta Jaroslav Najman (Starostové pro Liberecký kraj).

Jeden z takových bytů už využívá Michal Viktor, kterého obec také zaměstnala. Díky tomu už nemusí žít na ulici. Už v minulosti nechaly Staré Hamry zbourat jiné budovy, které se staly místem sociálního vyloučení, dnes tam staví developeři.

Situaci v obci pomáhá zlepši také objekt, ve kterém je komunitní centrum, městská knihovna či bezplatná dluhová poradna. Do tamní klubovny se chodí děti bavit, ale i doučovat. „Je to takový prostředník mezi školou, rodiči a komunitním centrem. Víme, že ty děti třeba v 8:02 nepřišly do školy, máme zprávu od učitelky a už to řešíme,“ popsala koordinátorka komunitního centra Nikola Stránská.

Index sociálního vyloučení

Počet lidí s nedokončeným základním vzděláním je jedním z kritérií Indexu sociálního vyloučení. Obce dělí do skupin podle míry zátěže. Do té nejvyšší, která je označena červeně, patřily i Velké Hamry. Momentálně je obec už v oranžové kategorii.

„Dluhové poradny, sociální služby, opatření v oblasti zaměstnanosti, řešení prevence patologií a podobě – to všechno na místních úrovních může pomoct ke zlepšení situace,“ popsal ředitel Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček.

Podle něj ale musí být začleňování lidí z vyloučených lokalit podpořené opatřeními ze strany vlády. Ta aktuálně chystá například revizi sociálních dávek. Pomoci by měla také novela insolvenčního zákona nebo zákon o podpoře bydlení.