V Čechách a na západě Moravy hrozí požáry. Déšť přijde až v druhé polovině týdne

Studio 6: Jaké bude počasí (zdroj: ČT24)

Téměř v celých Čechách a také na západě Moravy je zvýšené riziko vzniku požárů. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu, která bude platit v úterý a ve středu. Je sucho a ve středu k tomu zesílí vítr. Začne sice i pršet, to ale ve větší míře až ve čtvrtek. Teploty se budou v týdnu, v němž se květen přehoupne do druhé poloviny, pohybovat kolem dvaceti stupňů.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu dostáli ledoví muži své pověsti – noc z neděle na pondělí byla poměrně chladná. „Kvůli jasné obloze a uklidnění větru klesaly teploty hlavně v severovýchodní a východní části Česka až k jednomu stupni Celsia s četnými přízemními mrazíky,“ uvedli meteorologové na síti X. Na některých místech i mrzlo, například na Jizerce byly v pět hodin ráno minus čtyři stupně. Chladná, i když už ne mrazivá by měla být i noc na úterý.

Dny ale mají být podobně teplé jako ty předchozí. V pondělí se mají nejvyšší teploty pohybovat mezi 19 a 23 stupni, v Čechách může být až 25 stupňů Celsia. Stejná čísla by měly ukazovat teploměry i v úterý. Ve středu by se mělo většinou mírně oteplit, v Čechách naopak trochu ochladit na maximálních 20 až 24 stupňů, ve čtvrtek se nejvyšší denní teploty sníží na 18 až 22 stupňů Celsia, v dalších dnech bude 17 až 21 stupňů Celsia.

Ochlazení doprovodí vítr, jehož nárazy ve středu zesílí na rychlost kolem 55 kilometrů za hodinu a ve čtvrtek až na 70 kilometrů za hodinu. Od čtvrtka se také začne zatahovat obloha. Ta má být na počátku týdne vesměs jasná až polojasná, jen ojediněle se mohou vyskytnout přeháňky, na Šumavě v pondělí k večeru i bouřky. Ve čtvrtek může přeháněk přibývat, v pátek již začne pršet postupně na většině území a hrozí i bouřky.

Deštivý by měl podle meteorologů být i víkend. Napršet by mělo v jednotlivých víkendových dnech až kolem deseti milimetrů, ale v bouřkách až 25 nebo 30 milimetrů.

Je sucho a zesílí vítr. ČHMÚ varuje před požáry

Protože až na ojedinělé přeháňky nemá do čtvrtka nebo pátku pršet, sílí sucho a roste nebezpečí vzniku požárů. V úterý bude ve většině Česka střední nebo středně vysoké, ale zejména v Polabí, Poohří a dolním Povltaví již bude vysoké. Ve středu, kdy zesílí vítr, se oblast s vysokým rizikem vzniku požárů rozšíří na velkou oblast na severu Čech, ale i některá místa v jižních Čechách i na jihu Moravy.

Riziko šíření požárů v úterý a ve středu
Zdroj: Firerisk.cz

Český hydrometeorologický ústav vydal pro úterý a středu výstrahu, podle níž je zvýšené riziko vzniku a šíření požárů. Platit bude téměř v celých Čechách kromě Šumavy a také na západě Moravy – kromě moravských částí krajů, které se rozkládají na obou stranách bývalé zemské hranice (Pardubického, Jihočeského a Vysočiny) se výstraha týká i západního okraje Jihomoravského kraje od Boskovicka po Znojemsko.

Odborníci při vysokém riziku požárů radí zvážit, zda je potřeba rozdělávat oheň, a v případě, že ano, tak učinit taková opatření, aby se nemohl rozšířit. Vysoké riziko znamená i možnost rozšíření požáru například odhozením nedopalku cigarety ve volné přírodě. ČHMÚ také upozornil, že na vydání výstrahy na riziko požárů mohou reagovat některé vyhlášky, které stanoví konkrétní místní zákazy.