Soudy v Česku zrychlují, hlavně ty trestní. Na správní verdikt se ale stále čeká déle než rok

UDÁLOSTI: Čekání na rozsudky je nejkratší za posledních deset let (zdroj: ČT24)

Čekání na soudní verdikty je u nás podle statistik nejkratší za posledních deset let a soudům se podařilo odstranit i velkou část zátěže z minulosti. Řízení se přitom zrychlují i ve dříve problematických krajích, jako jsou severní Čechy, které byly zdlouhavými soudy pověstné. Justici pomáhají jednak personální posily, navíc také klesá kriminalita i počet žalob. Nejrychlejší bylo loni trestní řízení, které trvalo v průměru asi půl roku. Naopak správní spory se stále táhnou dlouho přes rok.

„Přijde-li spravedlnost pozdě, je to totéž, jako by byla odmítnuta,“ konstatoval počátkem února Ústavní soud, když se zastal ženy, která soudně žádala pojišťovnu o proplácení léčebného konopí. K projednání jejího případu se správní soud nedostal celý rok od podání žaloby. „V soudním řízení, které bylo zahájeno v lednu 2018, se kromě řešení místní příslušnosti nestalo nic,“ kritizoval ústavní soudce Jaromír Jirsa. 

Jenomže spor, který se nakonec podařilo vyřešit týden po rozhodnutí Ústavního soudu, nebyl nijak zvlášť pomalý. Naopak – na poměry správních řízení byl nadprůměrně rychlý. Loni trvala správní řízení v průměru 458 dní a u Městského soudu v Praze to bylo zdaleka nejhorší, protože v hlavním městě sídlí většina centrálních úřadům, kterých se žaloby týkají.

I přes pomyslný záhlavec od Ústavního soudu se však i u Městského soudu v Praze situace zlepšila – průměrná doba čekání na rozsudek se loni zkrátila o 99 dnů.

Průměrná délka soudního řízení v roce 2018
Zdroj: ČT24

Aby se však tato doba i nadále zkracovala, je podle vedení soudu nutné přijmout nové lidi. „Skutečně by nám pomohlo, kdyby k úseku správního soudnictví bylo jmenováno více soudců a na jejich pomoc asistentů,“ podotkla mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

Ústecký soud už díky posilám není nejpomalejší v republice

Díky posilám se ostatně z pozice nejpomalejšího soudu loni vymanil ten okresní v Ústí nad Labem. Za čtyři roky k němu nastoupilo sedmnáct nových soudců a efekt je dobře patrný při pohledu do polic, kde jsou spisy k aktuálním případům. Dříve jich byly tisíce, dnes jen stovky.

Délka civilního řízení v roce 2018 v Severočeském kraji (soudy se řídí územním členěním z roku 1960, které se liší od rozdělení na samosprávné kraje) poklesla na 338 dní, čím se region dokonce vymanil ze dna pomyslného republikového žebříčku, kam spadl Jihomoravský kraj s průměrem 351 dnů.

Předseda Okresního soudu v Ústí nad Labem Lubomír Hrbek ujistil, že soud funguje tak rychle, kolik má lidí. „Pracuje na hranici svých možností – personálu, soudců i určitých organizačních opatření, což se následně projevuje i v počtu nevyřízených věcí,“ shrnul.

Průměrná délka civilního řízení v roce 2018
Zdroj: ČT24

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) slíbil, že posilování soudů bude pokračovat, a to s důrazem na soudy, které mají největší problémy. „Předpokládám, že v tomto roce proběhne několik vln jmenování soudců,“ ujistil. 

Klíčová je ale také pomoc asistentů a soudních úředníků. Soudy je však shánějí obtížně. Od ledna sice platy v justici vzrostly průměrně o 16 procent, stále jsou ale jedny z nejnižších ve státní správě.