TÉMA

2018

Soudy v Česku zrychlují, hlavně ty trestní. Na správní verdikt se ale stále čeká déle než rok

Čekání na soudní verdikty je u nás podle statistik nejkratší za posledních deset let a soudům se podařilo odstranit i velkou část zátěže z minulosti. Řízení se přitom zrychlují i ve dříve problematických krajích, jako jsou severní Čechy, které byly zdlouhavými soudy pověstné. Justici pomáhají jednak personální posily, navíc také klesá kriminalita i počet žalob. Nejrychlejší bylo loni trestní řízení, které trvalo v průměru asi půl roku. Naopak správní spory se stále táhnou dlouho přes rok.
11. 3. 2019|

Nejnavštěvovanější filmy roku 2018: Po čem divák touží? Po komediích a pohádkách

Češi loni utratili za lístky do kina (počítáno do 20. prosince) dvě miliardy korun. Do biografů přitáhl loni film 16 milionů diváků, ve srovnání s rokem předcházejícím tedy téměř stejný počet. Lákaly je jak zahraniční blockbustery, tak i české snímky. Na plátno jich domácí tvůrci podle statistiky Unie filmových distributorů vypustili osmdesát. Jaké počiny české produkce byly komerčně a divácky nejúspěšnější?
1. 1. 2019|

Nikdy neodstoupím, nech si to všichni zapamatují! ... a další výroky roku 2018

Další kauzy premiéra Andreje Babiše, tradiční bonmoty prezidenta Miloše Zemana, několik odhalení opsaných vysokoškolských prací, potíže se stavbou dálnic i jejich zimní údržbou, prezidentské i komunální a senátní volby. I takový byl v Česku rok 2018 – připomeňte si ho ve výběru některých výrazných výroků.
31. 12. 2018|