Reportéři ČT získali svědectví bývalých zaměstnanců obviněného Světlíka. V případu může jít o víc

Reportéři ČT: Podezřelé transakce Světlíkovy společnosti (zdroj: ČT24)

Významnému ostravskému podnikateli Janu Světlíkovi hrozí několikaleté vězení. Policie ho na konci března obvinila, že připravil stát na daních o desítky milionů korun. Daňová kauza podle zjištění ČT souvisí s převody stamilionů korun na účet neprůhledné švýcarské firmy a podle informací z exkluzivních svědectví bývalých manažerů vítkovických strojíren může jít ještě o víc. Pro Reportéry ČT natáčel Dalibor Bártek.

Policie Světlíka a dva jeho obchodní partnery nedávno obvinila z krácení daně z příjmu právnických osob. „Provádíme dozor v trestní kauze, kde jsou stíhané tři fyzické osoby, a to pro zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby,“ prozradil olomoucký vrchní státní zástupce Radim Dragoun. Dodal také, že konkrétně měli stát připravit o částku zhruba 35 milionů korun.

„V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněným osobám tresty odnětí svobody od pěti do deseti let,“ řekl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Světlík už dříve prohlásil, že považuje obvinění za absurdní. S reportéry ČT nicméně mluvit nechtěl, telefony nezvedal a nepodařilo se ho zastihnout ani v místě bydliště.

Provize pro švýcarskou firmu

Z obvinění vyplývá, že k daňovým podvodům docházelo v letech 2008 až 2013, a to prostřednictvím klíčové Světlíkovy společnosti Vítkovice Heavy Machinery (VHM). Firma v současnosti již nefunguje, skončila v roce 2020 v insolvenci.

Podle policie daňové podvody probíhaly při obchodech s lodními hřídelemi. Světlíkova firma část peněz inkasovaných za jejich prodej vyváděla jako zprostředkovatelskou provizi na účet švýcarské společnosti Towit Machinery Trading. Ta vznikla v červnu 2007 a od Vítkovice Heavy Machinery hned vzápětí začala inkasovat provize za údajně sjednané prodeje. Podle účetních výkazů to bylo v letech 2007 až 2010 v přepočtu přes 180 milionů korun.

Provize odcházely do Švýcarska i v následujících letech. Kriminalisté jsou však přesvědčeni, že vyvádění stamilionů pod legendou provizí bylo jen zástěrkou. Firma Towit podle obvinění prodeje hřídelí vůbec nezprostředkovávala.

Mluvčí Jan Světlíka a společnosti Vítkovice Eva Kijonková k tomu říká: „Kontakty ve Švýcarsku byly, ti lidé tam normálně byli, reprezentovali Vítkovice, čili nevidíme důvod, proč by se měl mezinárodní obchod na konkurenčním globalizovaném trhu interpretovat jako vyvádění peněz. Tomu opravdu těžko rozumíme.“

„Já jsem vůbec netušil, že tam nějaký Towit existuje,“ prohlásil pro Reportéry ČT bývalý obchodní ředitel VHM Jiří Brož. Drtivá většina byznysu podle něj měla formu přímých dodávek zákazníkům a provizorního partnera firma tím pádem prakticky nepotřebovala.

Podobně se vyjádřili i další bývalí zaměstnanci, třeba ředitel nákupu Radek Modrovský či zaměstnankyně obchodního úseku Dagmar Stuchlá. O milionových provizích firmě Towit ale nic netuší ani bývalý generální ředitel a místopředseda představenstva VHM Milan Beněk. „I laik si řekne, že tady něco smrdí,“ podotkl.

Podezření na praní špinavých peněz

Podle vedoucího analytika Transparency International Marka Chromého vývody peněz za neodvedené služby mohou odpovídat schématu praní špinavých peněz. „Zároveň si dovedu představit, že takovéto vyvedení finančních prostředků klidně může sloužit i jako poskytnutí kapitálu pro nějaké úplatky,“ řekl. „Ta švýcarská strana může být prostředníkem v nějakých dalších transakcích, kde bych předpokládal, že pan Světlík by měl mít nějakým způsobem kontrolu nad tím, co se bude dít dál,“ doplnil.

Tomu, že by Světlík mohl mít nad Towitem kontrolu, napovídá například to, že hned po vzniku firmy Towit jí VHM poslaly půjčku více 20 milionů švýcarských franků, v přepočtu přes 340 milionů korun. Švýcarská firma část peněz použila na nákup zámečku ve městě Romanshorn, v němž si zřídila sídlo. Na přípravách na nákup zámku se podílel podnikatel Daneš Zátorský, toho času blízký obchodní partner Jana Světlíka. Podle jeho slov se v nákupu osobně angažoval právě Světlík. „Tuto informaci já nemám, to vám nepotvrdím,“ reagovala Světlíkova mluvčí.

To, že se o zámek Světlík osobně staral i později, potvrzuje také další z jeho bývalých manažerů Pavel Czene. Z Vítkovic do Švýcarska na zámek byl vyslán opakovaně. „Měl jsem za úkol ho prohlédnout a podívat se, co by stály případné rekonstrukce,“ uvedl.

Pokud by policie prokázala majetkové propojení mezi Janem Světlíkem a firmou Towit, vyšetřování daňového úniku by se změnilo na kauzu možného praní špinavých peněz. Mluvčí Kijonková prohlásila, že Světlík určitě nikdy neměl ani nemá majetkový podíl v Towitu.

Světlíkovo podnikání

Časopis Forbes Jana Světlíka s odhadem jmění v hodnotě čtyř miliard korun pravidelně zařazuje mezi stovku nejbohatších Čechů. Ke známosti i majetku mu pomohlo, když na přelomu tisíciletí ovládl někdejší železárny v Ostravě Vítkovicích a stal se jedním z největších průmyslníků v zemi.

V době největšího rozmachu patřilo do Světlíkova vítkovického holdingu přes čtyřicet firem s ročními obraty v souhrnu okolo 20 miliard korun. Zaměstnávaly na osm tisíc lidí, mezi nimi i třeba někdejší ministry Martina Pecinu či Lubomíra Metnara. Světlík se zároveň netajil svými sympatiemi k Miloši Zemanovi, kterého významně podpořil před jeho prvním zvolením prezidentem. Právě od něj dostal v roce 2013 medaili Za zásluhy o stát v oblasti hospodářské.