Nájmy rostou skoro v celém Česku. Prodejní ceny bytů zato v řadě krajů na jaře klesly

Události: Růst nájemného a cen bydlení (zdroj: ČT24)

Nájemné v Česku v druhém čtvrtletí mezičtvrtletně vzrostlo o 3,4 procenta na průměrných 305 korun za metr čtvereční. Nejvíce zdražilo v Hradci Králové o 5,7 procenta, v Liberci o 5,4 procenta a v Brně o téměř pět procent. Ceny rostly i ve všech dalších krajských městech kromě Olomouce, kde klesly o 1,5 procenta. Podle dat Rent Index poradenské a technologické společnosti Deloitte v Česku v prvním čtvrtletí celkově rostla i cena prodaných bytů, v polovině krajů však šla dolů.

„Cena nájemního bydlení v Česku dále roste a potvrzuje tím střednědobý trend. Oproti prvnímu kvartálu letošního roku, kdy šlo o jedno procento, je nyní růst o něco rychlejší a atakuje 3,5 procenta. Za výraznějším růstem nájemního trhu stojí především aktuální vývoj v regionech,“ řekl ředitel oddělení nemovitostí a stavebnictví v Deloitte Petr Hána.

Nejvyšší nájemné je tradičně v hlavním městě. Ve druhém čtvrtletí v metropoli vzrostlo mezičtvrtletně o 2,3 procenta a nájemníci tak za něj měsíčně zaplatili v průměru 408 korun za metr čtvereční. Ceny pronájmu za m2 rostly nejrychleji v Praze 6 o 5,2 procenta na 401 korun, v Praze 9 o čtyři procenta na 391 korun a na Praze 5 o 3,6 procenta na 406 korun.

Na území hlavního města také rostla průměrná cena nájmů ve všech částech. Výjimkami byly Prahy 10, kde cena stagnovala na 377 korunách za metr čtvereční, a Praha 2, kde nájmy klesly o 1,3 procenta na 452 korun za metr čtvereční.

Po Praze jsou nejdražší nájmy v Česku v Brně, kde cena za metr čtvereční v druhém čtvrtletí činila 345 korun. Po něm následovala města Středočeského kraje s mezičtvrtletním nárůstem o 1,1 procenta na 276 korun za metr čtvereční, Zlín se zdražením o 1,8 procenta na 277 korun a Hradec Králové. Naopak nejnižší nájmy jsou v Ústí nad Labem (198 korun za metr čtvereční), Ostravě (215 korun za m2) a v Karlových Varech (218 korun za m2).

Nejvyšší nájmy jsou podle Deloitte v novostavbách a projektech developerů, kde průměrná cena za metr čtvereční stoupla o 1,9 procenta na 367 korun za m2. V cihlových domech nájemné zdražilo o 3,7 procenta na 307 korun za metr čtvereční a v panelových domech narostlo o čtyři procenta na průměrných 260 korun za metr čtvereční.

Mírné snižování cen na konci loňského roku bylo podle Hány krátkodobým jevem. Nájmy opět rostou a tempo je oproti prvnímu kvartálu rychlejší. Jinak by pak tomu podle něj nemělo být ani v dalších letech.

Pokračuje zdražování bytů

Během prvního čtvrtletí letošního roku byl na českém nemovitostním trhu zaznamenán pokračující růst cen prodaných bytů, vyplývá z dat žebříčku Deloitte Real Index. Po roce poklesu tak podruhé v řadě došlo k růstu průměrné ceny, tentokrát o 4 procenta na 99 300 korun za metr čtvereční.

Na rozdíl od nájmů ale z posledních dostupných dat vyplývá, že v sedmi ze čtrnácti krajů za první čtvrtletí 2024 prodejní ceny bytů klesly, celkovou cenu táhly nahoru prodeje ve zbylých sedmi krajích. Nejvyšší růst napříč zemí byl zaznamenán v Libereckém kraji s 8 procenty, potom ve Zlínském se 6,4 procenta a Olomouckém, kde byty zdražily mezičtvrtletně o 5 procent. Na území Čech ale došlo s výjimkou Prahy, Karlovarského a Libereckého kraje k poklesu. Největší propad průměrné ceny prodaných bytů byl zaznamenán na Vysočině, kde klesla o 11,1 procenta, pak v Pardubickém kraji s poklesem 9,3 procenta a Ústeckém s poklesem 4,9 procenta.

„První kvartál letošního roku byl ve znamení pokračujícího růstu. Po čtyřech čtvrtletích, kdy ceny bytů v Česku spíše klesaly, došlo podruhé v řadě k růstu cen. Momentální situace na realitním trhu potvrzuje, že trend poklesu, který před více než rokem odstartovala vysoká inflace i růst cen energií, zvyšování úrokových sazeb i cen stavebních prací, je definitivně u konce. Od začátku letošního roku tak dochází k opětovnému obnovení a zvýšení poptávky, což se projevuje i na cenách bytů,“ popsal Hána.

Nejdražší byty jsou i nadále v Praze, kde byl rovněž zaznamenán růst o 2,6 procenta na 124 900 korun za metr čtvereční, byty zdražovaly ve všech městských částech. Druhé nejdražší byty jsou v Jihomoravském kraji s nárůstem o 0,2 procenta na 102 tisíc korun za metr čtvereční a Středočeském kraji (-0,3 procenta na 79 tisíc korun za metr čtvereční). Naopak nejnižší ceny bytů jsou nadále v Ústeckém kraji s 33 500 korunami za metr čtvereční.

„V důsledku zkrocení inflace, změny sazby DPH na byty i pokračujícího klesání základní úrokové sazby došlo k rozpohybování nemovitostního trhu. Řada zájemců, kteří vyčkávali na lepší podmínky, se proto rozhodla pro koupi nemovitosti. V souvislosti s pokračujícím snižováním úrokových sazeb očekávám, že vývoj na realitním trhu bude nadále ve znamení vyšší poptávky,” uzavřel Hána z Deloitte.