Hypotéky jsou pro zájemce hůř dostupné, někteří se tak zadlužují oklikou. A dráž

Události ČT: Hypotéky jsou pro zájemce hůř dostupné (zdroj: ČT24)

Češi mohou měsíčně na splátky za hypotéku vydat až sedmdesát procent platu. Trh se už několik měsíců snaží zkrotit Česká národní banka, teprve nyní se to daří lépe a hypoteční trh ekonomiku Česka neohrožuje. Uvedl to guvernér České národní banky Jiří Rusnok v reakci na zprávu agentury Moody's. Ta přišla s informací, že české banky nedodržují doporučení centrálních bankéřů  a poskytují vyšší hypotéky, než by měly.

Podle doporučení ČNB měly z trhu úplně zmizet hypotéky nad devadesát procent ceny nemovitosti. A výrazně omezit se měla i dostupnost těch mezi 80 a 90 procenty. Dnes už podle Jiřího Rusnoka banky tato doporučení obcházejí spíše jen výjimečně.

„Deklarovaly, že se novinkám musí přizpůsobit postupně, byť doporučení znaly s velkým předstihem. Je fakt, že postupně se banky podle zatím dostupných údajů téměř zcela přizpůsobily,“ uvedl guvernér ČNB Rusnok.

Omezení hypoték ale snížilo dostupnost bydlení. Na byt za tři miliony totiž musí mít lidé ušetřeno minimálně tři sta tisíc. V ideálním případě dvojnásobek. V pásmu mezi 80 a 90 procenty totiž může být poskytnuta malá část všech poskytnutých úvěrů.

„Při zavedení tohoto ukazatele se opravdu stane, že někteří žadatelé o hypotéku na hypotéku opravdu nedosáhnou,“ řekl hlavní poradce České bankovní asociace Vladimír Staňura.

To potvrzují i realitní makléři. „Hypotéky nejsou pro běžné klienty tak dostupné, jak jsme byli zvyklí poslední třeba dva tři roky,“ uvedla makléřka Remax G8 Reality Tereza Vrzáková.

Podle guvernéra Jiřího Rusnoka se ale stále najdou lidé, kteří se snaží nařízení ČNB obejít - třeba tak, že si kromě hypotéky ještě půjčí jinde, a často dráž. A protože jsou úroky z půjček pro finanční instituce stále hlavním zdrojem příjmů, některé z nich nad touto praxí podle odborníků přivírají oči.

„Převažuje úvěr ze stavebního spoření, to znamená malé překlenovací nezajištěné úvěry, které jsou sice dražší, ale klient dosáhne toho, že dostane sto procent kupní ceny nemovitosti. Na druhém místě jsou spotřebitelské úvěry,“ řekl finanční poradce společnosti Chytrý Honza Daniel Horňák.

To, jestli banky doporučení stoprocentně dodržují, bude jasné už v polovině června, kdy Česká národní banka zveřejní novou zprávu o finanční stabilitě.