E-maily slibovaly výsledek testů na covid-19, ve skutečnosti útočili hackeři

Jménem příbramské nemocnice přišly v posledních dnech podvodné e-maily s falešnými výsledky testů na covid-19. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost varoval, že se útočníci snažili získat prostřednictvím e-mailu přístupové údaje do zařízení jeho příjemce. Podle nemocnice se již podařilo problém odstranit. Zdůraznila, že výsledky testů zasílá pouze SMS.

E-maily s falešnými výsledky testů na covid-19 dostaly podle mluvčího příbramské nemocnice Martina Janoty jednotky lidí. „Došlo ke zneužití jména Oblastní nemocnice Příbram a také jména jedné z jejích zaměstnankyň. Lidem byly jménem nemocnice zasílány neadekvátní e-maily,“ uvedl mluvčí.

NÚKIB upřesnil, že mezi příjemci e-mailů byli i lidé, kteří testy na covid-19 nepodstoupili a hackeři se jejich prostřednictvím snažili získat přístup do jejich zařízení. V e-mailech byly odkazy na šifrovaný soubor ve formátu .xlsm, tedy excelovou tabulku s povoleným makrem. Jeho prostřednictvím se potom do počítače dostane škodlivý kód, který dokáže útočníkovi zpřístupnit zařízení příjemce e-mailu.

Hrozba podle nemocnice již pominula. „Veškerá data příbramské nemocnice jsou v tuto chvíli plně zabezpečena, a připomínáme, že nemocnice výsledky testů na covid-19 zasílá pouze formou SMS, nikdy ne ve formě e-mailu,“ zdůraznil mluvčí. NÚKIB vyzval případné příjemce e-mailů, aby neotevírali odkazy ani přílohy, pokud nemají naprostou jistotu, že jde o legitimní zprávu.

„To lze ověřit například kontrolou adresy odesílatele, která by měla odpovídat e-mailové adrese zdravotnického zařízení, které vás testovalo,“ doporučili experti na počítačovou bezpečnost z úřadu.

Příbramská nemocnice nebyla jediná, jejímž jménem v posledních dnech rozesílali hackeři podvodné e-maily, ale i textové zprávy s výsledky testů. Upozornila na ně pražská Všeobecná fakultní nemocnice, počátkem října se podobný problémem zabývala Fakultní nemocnice Plzeň. Nepravé zprávy pacientům oznamovaly zrušení termínu operace nebo vyšetření, odůvodňovaly to šířením nákazy.