Ceremoniál k 28. říjnu letos nebude, řekl Mynář. Ministerstvo zrušilo i pietu na Vítkově

Události: Ceremoniál k 28. říjnu letos nebude (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman odložil předávání státních vyznamenání 28. října o rok. Ceremoniál tedy letos neproběhne. Oznámil to jeho kancléř Vratislav Mynář. Seznam oceněných zveřejní Pražský hrad letos 28. října ve 20 hodin. V Den vzniku samostatného československého státu neproběhne ani pietní akt na Vítkově, zrušilo jej ministerstvo obrany.

„Na základě doporučení pana ministra zdravotnictví, pana profesora Prymuly, pan prezident rozhodl, že státní akt předávání státních vyznamenání bude odsunut a bude se konat 28. října 2021,“ řekl Mynář.

Miloš Zeman s Romanem Prymulou (za ANO) jednali o podobě ceremoniálu k 28. říjnu ve středu. Ministr předem podotkl, že není příznivá epidemická situace. Rozhodnutí prezidenta republiky potom ocenil. „Vážím si toho, že pan prezident dal na mé doporučení a předávání státních vyznamenání 28. října zrušil,“ uvedl Prymula.

Brífink vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře (zdroj: ČT24)

Že ceremoniál nebude, ocenili i další politici včetně opozičních. „Konání akce za současných podmínek by bylo velmi neuctivé vůči všem lidem tvrdě zasaženým platnými restrikcemi. Jsem rád, že to někomu na Hradě nakonec došlo,“ uvedl senátor Jiří Drahoš (nestr. za STAN). Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava jde o „jediný rozumný krok“, předseda Pirátů Ivan Bartoš míní, že „hradní kancelář změnila názor a začala přistupovat k situaci zodpovědně“.

Seznam oceněných zveřejní Hrad 28. října ve 20 hodin

Podle Mynáře Hrad zveřejní seznam letošních oceněných 28. října ve 20 hodin. Kancléř uvedl, že mezi vyznamenanými bude loni zesnulý zpěvák Karel Gott, sám prezident již dříve prozradil, že ocení také ministra Prymulu za boj proti pandemii koronaviru a zesnulého herce Karla Fialu. Avizoval také, že vyznamená zesnulého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu, vdova Věra Kuberová však uvedla, že takové vyznamenání nepřevezme.

Kancléř řekl, že prezident původně počítal s tím, že by předávání vyznamenání proběhlo v omezeném rozsahu. To ostatně hlavě státu na společném jednání doporučovali premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). „Byli pozváni pouze vyznamenaní, účast pana prezidenta a nezbytného personálu,“ upřesnil Mynář. V plánu podle něj nebyla recepce.

V souvislosti s tím kritizoval kancléř pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), který spojil případné pořádání ceremoniálu s případem, kdy Mynář na jaře v době omezení volného pohybu a setkávání lidí pořádal zabíjačku. Prezident tehdy hájil krok svého kancléře a vysvětloval, že poražené prase bylo hladové. Tuto formulaci Hřib použil a podle Mynáře by se za to měl omluvit a odstoupit. Domnívá se, že jde o urážku oceněných.

Hřib to odmítl, ujistil, že se o vyznamenaných nezmiňoval. „Výrok o hladovém praseti se v žádném případě netýkal vyznamenaných osobností, ale směřoval k nelegální zabíjačce pana kancléře Mynáře, kterou on si udělal na jaře. Je vidět, že potrefená husa se ozvala. Pan kancléř má slova překroutil,“ uvedl primátor.

Miloš Zeman dlouho trval na tom, že by se slavnost 28. října měla konat. Pokud by se tradiční ceremoniál neuskutečnil, byla by to urážka státního svátku vzniku republiky i vyznamenaných, řekl 11. října v rozhovoru pro Blesk. Tehdy ještě počítal i s účastí hostů, i když měl být jejich počet omezen. Plánoval pozvat i předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS), s nímž má spory.

Nebude ani vítkovská pieta

Sváteční den 28. října mívá dva vrcholy. Kromě večerního ceremoniálu s udílením státních vyznamenání jde také o pietní akt u Národního památníku na Vítkově. Ani ten letos neproběhne, ministerstvo obrany jej zrušilo.

„Ministerstvo o této skutečnosti informovalo všechny instituce státní správy a spolky, které se piety každoročně účastní, cestou jejich oddělení protokolů a kanceláří,“ uvedla Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva. Dodala, že „Památný den je samozřejmě možno uctít individuálně“.

Na Vítkově proběhla obdobná pieta na jaře – 8. května u příležitosti výročí konce druhé světové války. Ovšem i ji ovlivnila pandemie covidu-19. Bylo na ní méně účastníků a politiky vozy přivezly přímo na nádvoří, kde se střídali s dostatečným časovým odstupem, aby se nepotkali a nemohli se případně vzájemně nakazit.