Babiš hájí Ťoka: Na D1 k chybě došlo, ale ministr má výsledky. Jen je neumí prodat

Otázky Václava Moravce: Interview s Andrejem Babišem (zdroj: ČT24)

Ministerstvo dopravy a Ředitelství silnic a dálnic prosincový kolaps na D1 nezvládlo a předseda vlády Andrej Babiš (ANO) bude chtít vědět, proč na rekonstruovaný tah včas nenastoupili náhradní pracovníci. Prohlásil to v tříkrálových Otázkách Václava Moravce. Šéfa resortu Dana Ťoka (za ANO) se ale současně zastal – jako ministr má Ťok podle Babiše výsledky, jen je neumí mediálně prodat.

Ke kolapsu na republikovém páteřním spoji došlo v polovině prosince kvůli hustému sněhu. Kolony dosahovaly desítek kilometrů a vysočinský kraj uváděl, že dopravní kalamitu způsobila nepřipravenost modernizovaného úseku na zimu – opravy dálnice se totiž protáhly kvůli selhání stavební firmy.

Zakázku na modernizaci části dálnice za 1,75 miliardy korun dostalo sdružení, jež tvořily česká firma Geosan Group, italská Toto Costruzioni Generali a kazašská SP Sine Midas Stroy. Spolupráce mezi ŘSD a sdružením ovšem na konci loňského roku skončila a modernizaci dokončí jiná firma, kterou ŘSD vybere na jaře. Práce budou pokračovat v létě.

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) čelil kvůli stavu D1 před Vánoci i během svátků opakované kritice, mj. za prohlášení, že v prosinci nečekal příchod „kalamitního sněhu“. Ministerský předseda a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se ho ale v Otázkách Václava Moravce v zásadě zastal, třebaže i on vznesl kvůli situaci na páteřní dálnici výhrady.

Babiš: Problém na D1 nezvládli

„Způsob rekonstrukce na D1 je specifický problém, který nezvládli,“ konstatoval. „Zítra s ním (ministrem Ťokem) mám sezení a budu chtít vidět, jak se rekonstrukce soutěžila, kdy zjistili, že firma nefunguje, a proč ji dřív nevyměnili. Budu se ptát, proč nebyla v záloze jiná firma, proč nebylo domluveno, aby druhý ze soutěže mohl pokračovat, proč okamžitě nešel na místo.“

Premiérovu podporu nicméně ministr podle všeho nadále má; Babiš totiž Ťokovi vytýká v první řadě to, že o práci svého úřadu špatně informuje média. „Jeho problém je v tom, že nechápe, že svou práci musí prodat,“ podotkl. „Pan ministr má výsledky, dělá dobrou práci a akorát to neumí prodat.“

Ministerský předseda současně odmítl výhrady opozice, že se za Ťokova působení v čele resortu málo staví dálnice. Podle zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu se v roce 2015 uvedlo nově do provozu pět kilometrů, v roce 2016 šestnáct kilometrů, rok na to sedmnáct kilometrů a loni jen čtyři.

„Nemáte dobrá čísla,“ kontroval ovšem Babiš a odvolal se na údaje ŘSD, podle nějž se jen na D1 loni otevřelo šestadvacet nových kilometrů a právě Ťok dokončil spojení Prahy s Ústím i Hradcem Králové. „Doba přípravy dopravní stavby od schválení záměru do zahájení výstavby trvá třináct let. Co má Ťok otvírat, když to (někdejší ministr dopravy Vít) Bárta zazdil? Od mého nástupu do vlády se nikdy nestalo, že nebyly peníze na dálnice,“ tvrdí premiér.

Naše tempo vyčerpalo kapacity stavařů, tvrdí Ťok

Vláda v programovém prohlášení uvedla, že chce do roku 2021 zprovoznit 210 kilometrů dálnic, z toho 110 kilometrů nových a 100 kilometrů opravené D1. V loňském roce zahájily stavební firmy stavbu 54 kilometrů nových dálnic (polovinu na rekonstruované D1) a 16 kilometrů silnic první třídy.

V letošním roce by se pak podle ministerstva mělo otevřít 22,4 km nových úseků dálnic D1 a D3, dále pak 25 kilometrů silnic první třídy, jde například o obchvaty Slaného, Lechovic nebo Znojma. K zahájení se připravuje dalších 178 km dálnic a silnic první třídy. Podle ministerstva je nyní ve výstavbě 128 kilometrů nových úseků dálnic, z toho 21 kilometrů na D1, což je více než polovina toho, co vláda do svého prohlášení vložila.

Kritiku pak podobně jako premiér odmítá i sám Ťok. „Nemohu otevírat desítky nových kilometrů dálnic na zelené louce, když je před rokem 2014 nikdo nezahájil, protože v roce 2010 byla příprava staveb zcela zastavena. Nyní se nové dálnice a obchvaty staví takovým tempem, že jsou prakticky vyčerpány kapacity stavebních firem,“ řekl. Podle něj samotné stavby běžně trvají dva až tři roky, složitější pak čtyři.