ANO vystoupí z liberální frakce europarlamentu

ANO vystoupí z liberální frakce Renew Europe v Evropském parlamentu (EP) i z evropské strany ALDE, oznámil předseda hnutí Andrej Babiš. V dosavadní frakci by podle něj ANO nemohlo plnit svůj program. O postoji hnutí rozhodlo ve čtvrtek předsednictvo. Podle šéfky frakce Valérie Hayerové je odchod ANO z Renew Europe „dlouho očekávaným rozvodem“.

ANO nyní pokračuje v jednání v EP o možném členství v jiné frakci, rozhodne se v příštích dvou týdnech, uvedl Babiš. Vstup do konzervativní pravicové frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR) podle něj není řešením.

„Šli jsme do voleb, abychom bojovali proti ilegální migraci, abychom změnili Green Deal, který ničí evropský průmysl a zemědělství a má negativní dopad na naše občany. Na základě jednání jsme dospěli k názoru, že Renew a ALDE mají zkrátka jiná stanoviska než hnutí ANO,“ prohlásil k vystoupení Babiš.

Pro Brusel je rozhodnutí hnutí ANO překvapením, uvedl zpravodaj ČT v Bruselu Petr Obrovský. Europoslanci za ANO totiž ještě po volbách tvrdili, že ve frakci chtějí zůstat a těší se tam silné pozici. Nyní tak frakci opouští sedm europoslanců a „to už je počet, který pro Renew, která v eurovolbách ztratila přes dvacet křesel, není zanedbatelný“, upřesnil Obrovský.

Dosavadní kolegové českých europoslanců podle korespondenta věřili ve vyjednání dobrých podmínek ve výborech Evropského parlamentu a počítalo se i s pokusem dostat Kláru Dostálovou (ANO) na post místopředsedkyně EP za Renew.

Zpravodaj ČT v Bruselu Petr Obrovský o výstupu hnutí ANO z frakce Renew a ALDE (zdroj: ČT24)

„Bylo jasné, že už několik měsíců tam panuje napětí mezi hnutím ANO a vedením strany ALDE, potažmo vedením Renew,“ vysvětlil zpravodaj, který připomněl, že strana ALDE kritizovala Andreje Babiše za účast na národovecké konferenci v Budapešti pořádané maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Nesoulad byl tedy patrný již delší dobu.

Šéfka frakce: ANO se obrátilo zády

Frakce i strana podle Babiše chtějí „integrovat Evropskou unii do federace, posilovat Brusel, potlačit malé a střední členské státy sedmadvacítky a jejich identitu a kulturu, zrušit právo veta a zavést nadnárodní kandidátky do EP“. Šéf hnutí ANO také tvrdí, že nejsou připraveny udělat dostatečnou revizi Green Dealu.

„ECR určitě není pro nás řešení. Ve frakcích velké slovo mají zástupci jiných českých politických stran a ECR není určitě naše volba. Uvidíme, možná vznikne nějaká nová frakce,“ dodal šéf ANO. Součástí ECR jsou také europoslanci vládní ODS.

Podle šéfky liberální frakce, francouzské europoslankyně Valérie Hayerové, se ANO „obrátilo zády k proevropským hodnotám“. „Za poslední měsíc se jejich oddálení od našich hodnot exponenciálně zvýšilo a sledovali jsme to s velkým znepokojením,“ napsala na sociální síti X Hayerová. Podle ní „vedla k pátečnímu výsledku neochota ANO pokračovat v oddanosti liberálním hodnotám“.

„Odchod ANO posiluje naše proevropské hodnoty a naši jednotu. Renew Europe je ještě více jednotnější ve své misi podporovat liberální hodnoty a přinášet ambiciózní program pro Evropu zítřka,“ dodala šéfka frakce.

Frakce Renew měla podle posledních údajů v EP 81 europoslanců, aktuálně jich tedy bude o sedm méně. Lidovecká frakce EPP má 189 mandátů, socialisté a demokraté (S&D) 136 mandátů, ECR 83. Skupina Identita a demokracie (ID) má 58 mandátů, Zelení/Evropská svobodná aliance 51, Levice 39. Nově zvolených poslanců nepatřících k žádné ze skupin bývalého EP ani k nezařazeným je 38, nezařazených 45.

Členství v Renew zvažovalo i STAN

Počty europoslanců v jednotlivých frakcích se po rozhodnutí ANO mohou ještě měnit. Právě členství českého hnutí v liberální frakci totiž některé odrazovalo od vstupu do Renew. Zájem mělo například pět europoslanců z hnutí Volt Europa, o možném přestupu z frakce Zelených právě do Renew Europe podle zdrojů ČTK uvažovala i česká europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti).

Vstup do Renew Europe zvažovalo české vládní hnutí Starostové a nezávislí (STAN), v pondělí však jeho vedení oznámilo, že europoslanci Danuše Nerudová a Jan Farský dají přednost Evropské lidové straně (EPP). Zdůvodnili to i tím, že nechtějí být v jedné frakci s ANO. „S Renew samozřejmě sdílíme podobné hodnoty a máme v této frakci i spřátelené národní delegace jako například PS, s kterými chceme v budoucnosti spolupracovat. Situaci po odchodu ANO velmi důkladně analyzujeme," uvedla v tiskové zprávě Nerudová.

Krok ANO není podle Starostů s ohledem na program překvapivý. „Není možné v kampani strašit Green Dealem a migračním paktem a v Bruselu pak zasednout mezi ty, kdo na evropské úrovni tato potřebná opatření podporují. I pokrytectví ANO zřejmě má své limity,“ uvedl šéf STAN Vít Rakušan.

Nová frakce s Orbánem a Ficem je možná, míní analytička

Vystoupení ANO z frakce Renew Europe i ze strany ALDE je překvapení i logický postup, zhodnotila projektová manažerka a analytička Asociace pro mezinárodní otázky Vendula Kazlauskas.. „Pokud se podíváme na hodnotová stanoviska hnutí ANO, která už opravdu dlouhodobě nejsou v souladu s hodnotovými stanovisky evropských liberálů,“ podotkla. Podle ní se však očekávalo, že se oslabující frakce bude snažit umírnit si ideové rozpory a udržet si členky a členy ANO.

Hnutí by podle ní mohlo na unijní půdě svým způsobem oslabit. „V tuto chvíli bylo ve třetí nejsilnější frakci, kde si mohli říkat o silné posty, a je otázka, kam teď půjdou. A to je největší otazník, který momentálně vidím u rozhodnutí Andreje Babiše a hnutí ANO – kam půjdou a jakou frakci si zvolí, potenciálně s kým se spojí a jestli vytvoří ještě nějakou úplně novou frakci,“ pokračovala Kazlauskas.

Podle analytičky se spekuluje o možném spojení s maďarskou stranou Fidész Viktora Orbána, případně se slovenským Smerem. „Je možné, že vznikne nové uskupení, které by mělo vzniknout v nadcházejících týdnech, nejpozději do 16. července,“ uzavřela. Toto uskupení však nebude mít takovou sílu, jako mělo Renew Europe.

To potvrzuje i Obrovský, podle kterého by se odchodem ANO zvýšila pravděpodobnost vzniku nové středopravicové frakce v EP. Zatím zůstává nezařazená asi desítka europoslanců za Fidesz maďarského premiéra Orbána. Pozastavené členství u evropských socialistů má také Smer a Hlas ze Slovenska. „Je možné vytvoření nové formace, která bude spíše napravo a která bude euroskeptická a národně-konzervativní,“ informoval zpravodaj s tím, že taková frakce by mohla dát dohromady politické spojence napříč střední Evropou.

Studio ČT24: Analytička Vendula Kazlauskas o vystoupení ANO z frakce Renew Europe a strany ALDE (zdroj: ČT24)