Kde koupit vstupenky, jak se dostat k halám a kdy hrají Češi? Vše, co potřebujete vědět o hokejovém šampionátu

Dají se ještě sehnat vstupenky? Jak se dopravit k arénám? A jakým způsobem se zachytí falešné vstupenky? Organizátoři mistrovství světa v hokeji vydali řadu doporučení pro fanoušky, kteří se chystají ve dnech od 10. od 26. května navštívit šampionát v Praze a Ostravě. Web ČT24 nabízí podrobné informace pro hokejového fanouška před největší tuzemskou sportovní akcí roku včetně instrukcí, kde sledovat utkání živě mimo arény a novinek z vysílání České televize, která nabídne všech 64 zápasů v přímém přenosu.

Šampionát ještě nezačal, ale už teď je jisté, že bude atakován rekord v návštěvnosti na jednom mistrovství světa. Nasvědčuje tomu dosavadní prodej vstupenek. Reprezentační hokej v Česku láká a právě stávající maximum 741 690 fanoušků platí od posledního domácího šampionátu v roce 2015.

„Prodeje na základní část turnaje jsou lepší, než tomu bylo před devíti lety. Myslím, že je to i díky tomu, že máme dobře rozdělené týmy v obou skupinách, které jsou atraktivní na obě strany s ohledem na sousedící země,“ uvedl v březnu generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Jan Černý a poukázal tím například na přítomnost českého a kanadského týmu v Praze a slovenského či polského v Ostravě.

Cílem je podle generálního sekretáře akce Vladimíra Šafaříka přiblížit návštěvnost „magickému číslu“ 750 tisíc fanoušků. „Není to ale tak, že bychom na vytvoření nového rekordu nějak extra tlačili, i když by to samozřejmě pro nás bylo marketingově zajímavé. Je jasné, že to je pak plus, když se něco takového povede,“ přidal člen organizačního výboru Miloš Židík.

Optimismus z hlediska návštěvnosti budí především vývoj předprodeje vstupenek. Na české zápasy v základní skupině už na prodejních portálech svítí červená dlaždice „nedostupné“. Duely národního týmu jsou vyprodané stejně jako čtvrtfinále 23. května v pražské O2 areně od 20:20. Pokud by Češi podle předpokladů postoupili do vyřazovací fáze, hráli by téměř jistě v tento čas. Šance na zisk vstupenek na české utkání pak nabízí už jen partneři šampionátu a hokejové reprezentace v rámci svých soutěží.

Mimo česká utkání mohou fanoušci stále koupit vstupenku na souboje v základních skupinách. Z atraktivnějších duelů v Ostravě byly na konci dubna k dispozici lístky na zápasy Němců se Švédy a Němců s Američany. V Praze se pak fanoušci ještě dostanou na střetnutí Kanady. Cenově dostupnou variantou od 190 korun jsou zápasy nazvané „family game“, které se hrají v dopolední časy.

Utkání vyřazovací fáze turnaje, tedy čtvrtfinále, semifinále, utkání o bronz a finále, jsou stále k dispozici. Ceny lístků spadají do dražší cenové skupiny, od 2390 korun pro čtvrtfinále až po nejlepší místa na finále s cenou 8990 korun. K dostání je stále i několik vstupenek do VIP sekce na zápasy základních skupin i vyřazovací fáze.

Odhalení padělaných vstupenek

Organizátoři apelují na fanoušky, aby si kupovali lístky pouze u oficiálních prodejců, především na portálech Ticketmaster a Ticketportal, a vyhnuli se tak případným problémům s falešnými a opakovaně prodanými vstupenkami.

Největší problémy s padělky policisté očekávají před začátkem šampionátu, kdy bude mnoho zápasů vyprodaných a fanoušci se budou snažit pořídit vstupenky za každou cenu. Policisté budou řešit i prodej lístků překupníky přímo před halami.

Události: Lístky na hokejové mistrovství světa (zdroj: ČT24)

Před O2 arenou pak zaparkuje speciální vůz, v němž budou odborníci na kyberkriminalitu řešit případy s neplatnými vstupenkami. Celý projekt zajistí několik desítek pracovníků.

„Před devíti lety na předchozím hokejovém šampionátu v Praze a Ostravě byla většina lístků tištěných, dnes jsou převážně v elektronické podobě. To zvyšuje nebezpečí podvodu v případě, že si je zájemce pořídí z rizikového zdroje v kyberprostoru,“ podotkl šéf oddělení kybernetické kriminality pražské policie Václav Písecký.

„Tým policistů se od nešťastníků s falešnou vstupenkou bude snažit posbírat co nejvíce informací a důkazů. Neznamená to však, že se pak takový člověk dostane do haly nebo mu budou hned na místě vráceny peníze,“ zdůraznil Písecký.

Organizátoři: Auta nechte doma

Mistrovství světa v hokeji znamená nápor na dopravu, a tak přišel vzkaz pro fanoušky: „Nejezděte autem, nestůjte v kolonách, sedněte do městské hromadné dopravy.“ Mimo její zrychlení jde také o lepší podmínky v době turnaje pro rezidenty Prahy 9.

Ředitelka oddělení dopravy pro hokejové MS Lenka Jiroutová uvedla, že během šampionátu od 10. do 26. května budou všechny ulice v okolí pražské arény uzavřeny. Půjde o pomyslný trojúhelník, který ohraničují ulice Českomoravská, Freyova a Sokolovská.

Vjezd do tohoto prostoru bude umožněn pouze rezidentům, parkovat se dá pod O2 arenou a také v přilehlé nákupní galerii Harfa. Posílí se však provoz metra, které bude jezdit ve zkrácených intervalech.

„Víme, že to svádí, ale fanoušci by se neměli za každou cenu snažit dojet na zápas autem. V lepším případě by se mohlo stát, že nestihnou úvodní buly, uváznou v koloně nebo nenajdou místo k zaparkování,“ řekla Jiroutová. „Kdo nepojede autem do arény a zvolí MHD, ten vyhraje,“ dodala.

Také v Ostravě doporučují organizátoři přepravu městskou hromadnou dopravou. Dopravní podnik Ostrava (DPO) zkrátí intervaly mezi některými spoji. Od 9. května bude navíc pro fanoušky k dispozici zvýhodněná hokejová jízdenka. Stát bude 250 korun a platit bude sedm dnů.

„Ve dnech, kdy se budou hrát hokejové zápasy, budeme na linkách 2, 7, 11 a 12 vypravovat vozidla s větší kapacitou. Zároveň zavedeme i posilovou tramvajovou linku X. Ta bude jezdit po trase Nádraží Vítkovice, Sport Aréna, Dolní Vítkovice a Plynární,“ přiblížila mluvčí DPO Tereza Šnoblová.

Po skončení večerních zápasů se dispečink dopravního podniku postará o koordinovaný odvoz diváků. „Nástup bude na zastávce Sport Aréna v Závodní ulici. Tramvaje pokračují ve směrech Dubina, Výškovice, centrum a Poruba. Počet spojů bude vycházet z počtu fanoušků na jednotlivých zápasech,“ uvedl Vlastimil Bijota z organizačního výboru MS v Ostravě.

Pokud se mimoměstští fanoušci přece jen vydají do Prahy a Ostravy autem, mohou využít doporučená záchytná parkoviště P+R. V Ostravě parkoviště Dolní Vítkovice, Lipový dvůr a Závodní. V Praze se nabízí více možností. „Z parkoviště na Černém Mostě je to pouze pět zastávek metrem,“ doporučuje ředitelka oddělení dopravy pro hokejové MS Lenka Jiroutová jednu z variant.

Spoj Košice – Ostrava-Vítkovice

Kromě tramvajových linek posílí DPO i autobusový spoj mezi Ostravou a Mezinárodním letištěm Leoše Janáčka v Mošnově na Novojičínsku, kde se očekává přílet lotyšských fanoušků. A další variantou pro fanoušky ze zahraničí, konkrétně pro početnou skupinu slovenských příznivců, bude spoj Českých drah (ČD) ve spolupráci se slovenskou železniční společností ZSSK.

Vlak pojede na trase Košice – Ostrava-Vítkovice – Košice. Zpět do Košic se vypraví expres i po pozdních večerních duelech v Ostravar aréně. „Fanoušci tak nemusí čekat na nejbližší ranní spoje a zajišťovat si například hotelové ubytování ve městě konání zápasu,“ uvedl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Dráhy také vypraví speciální spoje Pendolino mezi Prahou a Ostravou pro přepravu fanoušků, ale i sportovců či rozhodčích mezi dějišti obou základních skupin.

Dopravní a bezpečnostní informace pro návštěvníky hokejového MS (zdroj: ČT Sport)

Na šampionát jsou připraveny také bezpečnostní složky. „V hrací dny se na opatřeních bude podílet kolem stovky policistů, kteří zajistí veřejný pořádek,“ uvedla plukovnice Josefa Jelínková, obvodní ředitelka policie Prahy 3. Policisté už provedli modelové cvičení v O2 areně pro případ rizikových situací.

Moravskoslezští policisté pak využijí mimo jiné speciální kamery a software, který dokáže rozpoznat obličeje. Kamery budou instalovány v zóně pro fanoušky. Policisté je využijí především při řešení konkrétních případů. „Kamery pouze vizuálně zachytí obličej, ale v žádném případě nedochází k identifikaci konkrétní osoby, obličej není spojen s konkrétním jménem,“ ujišťuje ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel.

Hasiči pak plánují v těsné blízkosti pražské O2 areny menší stanici o dvanácti členech a uvnitř mohou být až čtyři technici. „Ti se zaměří na případný nebezpečný výskyt chemických látek v areně. V době zápasu budeme monitorovat vnitřek haly speciálním zařízením, které řekne, jaké množství látky se tam nachází. Opatření může směřovat buď ke vzduchotechnice, anebo v nejhorším případě až k zastavení zápasu a evakuaci haly. To by ale musel být opravdu velmi vážný incident,“ říká brigádní generál Lukáš Prudil, krajský ředitel hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy. Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy bude mít v každém patře O2 areny čtyři hlídky.

Policie cvičila na rizikové situace při hokejovém šampionátu (zdroj: ČT24)

Vzhledem k bezpečnostním opatřením platí pro fanoušky i pravidla, jaké věci si nesmí vzít do hal. Vyobrazené je mají na každé vstupence, vyjmenovány jsou i na oficiálních stránkách šampionátu v sekci Informace pro fanoušky. Organizátoři doporučují si vzít s sebou jen vstupenku, peněženku, doklady a telefon, aby se zrychlily kontroly u vstupu.

Do O2 areny není možné vzít zavazadla větší než 30 x 20 x 10 centimetrů. U obou aren však budou k dispozici tři až čtyři úschovny, depozit boxy, pro nadměrná zavazadla. Odložení bude stát padesát korun a platba je možná pouze hotově.

  • Zakázané věci: kamery, notebook, drony, kočárek, skateboard, zbraně, deštník, hořlaviny, dýmovnice, jídlo, PET lahve, bubny (nad rozměr 60 x 40 centimetrů), vzduchové trubky, klaksony, vlajky (nad rozměr 3 x 2 metry)

Pro fanoušky, kteří se nedostanou přímo na utkání, nabízí fanzóny u arén v Praze a Ostravě bohatý program: zápasy na velkoplošné obrazovce, koncerty či hry o ceny od sponzorů šampionátu. Fanzóny budou otevřeny vždy od 14:00 do konce posledního večerního utkání, nebo od 11:00 v případě dnů, kdy se hrají tři utkání.

ČT sport nabídne všechny zápasy živě

Také divák u televizní obrazovky dostane z domácího šampionátu detailní servis: ČT sport odvysílá všechny zápasy živě, samozřejmostí budou rozhovory a analýzy. Nově nabídnou postřehy fanouškům i bývalé výrazné osobnosti národního týmu útočník Jakub Voráček a brankář Pavel Francouz, kteří se loučí, či už ukončili profesionální kariéru. Dohromady se bilance obou hokejistů v počtu odehraných zápasů v kanadsko-americké NHL zastavila na čísle 1144 utkání.

„Rozšiřujeme tým expertů. Dojde k oživení jeho počtu a způsobu, jak budeme glosovat zápasy. Už během sezony jsme vyzkoušeli Petra Koukala a Rostislava Olesze. V poslední době také Jakuba Voráčka a nově přivítáme Pavla Francouze jako speciálního experta ve studiu. Během mistrovství světa budeme mít ještě experta v Ostravě na slovenský tým, a to Borise Valábika, který pracoval pro slovenskou RTVS, která ztratila televizní práva na mistrovství světa,“ přiblížil šéfkomentátor ČT sport Robert Záruba.

Česká televize využije toho, že je světový šampionát v Česku, což se promítne do programu. „Máme studio v obou arénách v Praze i Ostravě. Jde o záběr pro více lidí. Naši reportéři budou i na dalších místech kolem haly a ve fanzóně. Nabídneme rubriku s názvem ‚Pro hokej jaký je‘ zaměřenou na pohled do zákulisí turnaje,“ dodal Záruba.

Všech 64 utkání mistrovství světa odvysílá Česká televize živě, prestižnější zápasy na kanálu ČT sport a souběžné duely prostřednictvím ČT sport Plus, tedy na webu, v mobilních aplikacích a v rámci HbbTV. Také web ctsport.cz přinese z MS v hokeji nejbohatší video obsah v Česku. Kromě toho se hokejoví fanoušci mohou těšit na sérii aktuálních podcastů s analýzami a názory expertů.