Česko na Ukrajinu dodalo výcvikový simulátor stíhaček F-16

Česko předalo brigádě taktického letectva první simulátor stíhačky F-16. Jeho hlavní modul již testují a připravují k provozu ukrajinští specialisté, oznámil na Telegramu velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk. Kyjev očekává dodávky prvních reálných strojů ze západních zemí letos v červnu až červenci, řekl agentuře Reuters nejmenovaný zdroj z ukrajinské armády.

„Samozřejmě kromě samotných letounů F-16 potřebujeme vytvořit silnou výcvikovou a materiální základnu. Vyzývám naše spojence, aby se k této iniciativě připojili,“ napsal Oleščuk na sociální síti.

Až ukrajinští technici dokončí testování simulátoru, bude následovat instalace zbývajících částí trenažéru včetně kabiny, která zajistí výcvik v podmínkách co nejlépe odpovídajících realitě.

Stíhací letouny západní výroby stále patří mezi hlavní vojenskou techniku a vybavení, které Ukrajina žádá od svých spojenců v obraně proti ruským invazním vojskům. Dánsko, Nizozemsko, Norsko a Belgie už dříve přislíbily poslat na Ukrajinu asi 45 stíhacích letounů – dost pro tři malé letky. Další země poskytnou výcvik pilotům či právě simulátory.

Zatím ale není jasné, kolik a jak rychle se Ukrajině podaří vycvičit pilotů a příslušníků pomocné pozemní posádky, která má na starost údržbu a provoz letadel. Nizozemsko v březnu slíbilo první letouny dodat během léta, Dánsko hovořilo o konci jara.