Nedělní počasí ovlivňuje prach ze Sahary

Na počasí v Česku v neděli opět dopadá saharský prach. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) avizoval, že vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly meteorologické modely, může tak snížit očekávané maximální teploty, které se mají pohybovat okolo 25 stupňů. Od pondělí meteorologové varují také před vznikem požárů na jihozápadě Moravy, postupně se však výstraha rozšíří na další území Česka.

Prach se v neděli do Česka dostává od jihozápadu původně až ze severozápadních oblastí Sahary. „Tentokrát se nachází ve vysoké a střední oblačnosti, která je výrazně rozsáhlejší a mohutnější, než odhadovaly numerické modely,“ uvedl ČHMÚ. Například v Plzni mělo ráno být jasno. „Ve skutečnosti se ale od jihozápadu již částečně zatahuje vysokou a střední oblačností,“ podotkli ráno meteorologové.

Podle meteoroložky ČT Milady Křížové zvýšenou oblačnost zachytily satelitní snímky. „Natahuje se z oblasti Afriky. Nad Marokem je oblačnost okrové, růžové barvy. To je pravděpodobně saharský prach, který se zvedá do vyšších vrstev atmosféry,“ popsala. Cestou přes moře do Evropy na sebe prach navazuje vlhkost. „Nabalují se na něj kapičky vody a vzniká tak oblačnost,“ dodala. Jev je podle ní způsobený také tlakovou níží nad západní Evropou a Středomořím.

Saharský písek může mít i dopady na lidské zdraví. „Pozor by si proto měli dávat astmatici, alergici, děti, těhotné nebo senioři,“ upozornila redaktorka ČT Daniela Tunklová. Také Křížová uvedla, že se zhoršuje kvalita ovzduší, ale to i bez vlivu saharského prachu. „Je to troposférickým ozonem, jehož koncentrace se zvyšuje,“ vysvětlila.

Fenomén saharského prachu vzniká při bouřích nad Saharou, při kterých se zvedne velké množství písku do vzduchu. Díky síle větru se pak písečný prach může dostat až do Evropy či okolních afrických států.

Meteoroložka Milada Křížová k počasí (zdroj: ČT24)

Letos se saharský prach dostal do Česka už na konci února. Ve dnech 30. března až 2. dubna pak byla koncentrace prachových částic natolik vysoká, že byla vyhlašována smogová situace.

Prach měl vliv i na výkon solárních elektráren, pokryté panely mohly mít podle expertů omezenou výkonnost i několik dní. Řešením přitom nebylo ani mechanické očištění zařízení, protože to by je mohlo poškodit. Pomohl až déšť.

Meteorologové varují před nebezpečím vzniku požárů

ČHMÚ varoval i před vznikem požárů na jihozápadě Moravy, výstraha platí od pondělí. „Mezi tlakovou níží nad západní až severozápadní Evropou a tlakovou výší nad východní Evropou k nám bude nadále proudit teplý vzduch od jihu. S ohledem na rostoucí teploty a mírný až čerstvý vítr bude postupně narůstat nebezpečí vzniku požárů,“ uvedli meteorologové.

Výstraha ČHMÚ
Zdroj: ČHMÚ

Od pondělního rána je výstraha vyhlášena pro většinu Jihomoravského kraje, východní část Vysočiny a také Dačicko v Jihočeském kraji. „Oblast s vysokým rizikem vzniku požárů se bude vzhledem k rostoucím teplotám a zesilujícímu větru rozšiřovat téměř na celé území České republiky s výjimkou severovýchodní Moravy a Slezska a krajního západu Čech,“ sdělil ČHMÚ.

V úterý a ve středu by měly zejména na Českomoravské vrchovině nárazy větru dosáhnout až 70 kilometrů za hodinu.

Lidé by při zvýšeném riziku vzniku požárů neměli rozdělávat oheň v přírodě, a zejména v lesích, vypalovat trávu, odhazovat cigaretové nedopalky na zem či používat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Je třeba řídit se místními vyhláškami a zákazy, které k suchu a nebezpečí požárů mohou být vydány. Meteorologové doporučují také úsporné hospodaření s vodou.