Na luxusní hotel v Nairobi zaútočili ozbrojenci z hnutí Šabáb, nejméně 14 mrtvých

Při útoku ozbrojenců z islamistického hnutí Šabáb na luxusní hotelový komplex v keňské metropoli Nairobi zemřelo nejméně 14 lidí. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na pracovníka místní márnice. Úřady však tyto údaje zatím nepotvrdily. Z hotelu se přes den ozvala exploze auta naloženého výbušninami a následně i střelba. Podle večerního vyjádření ministra vnitra mají policisté situaci pod kontrolou, avšak agentury píší o další střelbě.

Kromě hotelu se v rozsáhlém nairobském komplexu známém jako DusitD2 nachází rovněž banky, kanceláře, restaurace a bary. Koordinovaný útok začal výbuchem nálože v autě poblíž tří vozidel na parkovišti před bankou. Následně se sebevražedný atentátník odpálil v hotelové lobby a útočníci přicházející z vyšších pater budovy začali střílet po prchajících hostech.

Po osmi hodinách od první exploze do budovy vnikla speciální policejní jednotka, která měla zneškodnit útočníky, kteří se zde pravděpodobně ukryli. Podle ministra vnitra Freda Matiang'iho se podařilo zajistit všechny součásti komplexu.

„Chtěl bych zopakovat, že situace je pod kontrolou a že země je v bezpečí,“ řekl ministr. Podle agentury Reuters se však ještě hodinu po ministrovu prohlášení z budovy stále ozývá střelba.

Nejmenovaný policejní důstojník uvedl, že těla mrtvých byla rozeseta po restauracích v dolních podlažích i kancelářích nahoře. „Nebyl čas spočítat mrtvé,“ dodal. Jeden ze svědků údajně na místě spatřil pět těl. Není jasné ani to, kolik útočníků se na akci podílelo. Svědci uvedli, že v hotelu zahlédli nejméně čtyři střelce.

Podle nejmenovaného somálského diplomata se v době útoku v hotelu nacházeli somálští vládní představitelé, kteří zde měli mít jednání. Někteří z nich jsou údajně stále uvnitř budovy.

K činu se přihlásilo somálské militantní islamistické hnutí Šabáb. „Stojíme za útokem v Nairobi. Akce pokračuje“, uvedl krátce po útoku mluvčí vojenských operací této organizace Abdiasis Abu Musab. 

Hnutí útočí v Somálsku a okolních zemích už dvanáct let

V Keni už v minulosti došlo k několika teroristickým útokům, nejčastěji v oblastech poblíž hranice se Somálskem a v hlavním městě. Například v září 2013 ozbrojenci ze skupiny Šabáb obsadili nákupní centrum Westgate v Nairobi a zabili 67 lidí. O dva roky později skupina provedla nejhorší útok v Keni, když zabila 148 lidí v univerzitním areálu v Garisse.

Útok se odehrává den poté, kdy keňský soud zahájil proces se třemi muži na základě podezření, že byli zapojeni do napadení nákupního centra v roce 2013.

Šabáb, který se hlásí k teroristické síti Al-Káida, usiluje o svržení prozápadní somálské vlády a chce zavést v zemi islámské právo šaría. Své útoky na vládní cíle zahájil v roce 2007. V jednu dobu ovládal více než 80 procent somálského území a skoro celé hlavní město Mogadišo.

Nyní hnutí stále kontroluje velké oblasti v zemi zejména na venkově, podle CNN jde asi o třetinu území Somálska, nicméně operuje i v jiných zemích ve východní Africe. Odhaduje se, že v řadách Šabábu bojuje několik tisíc mužů.