Noční vlci mají základnu na Slovensku, tamní úřady zatím nezakročily

Politolog Mesežnikov: Noční vlci mohou být bezpečnostním rizikem (zdroj: ČT24)

Ruský klub motorkářů Noční vlci, kteří jsou známí blízkým vztahem s prezidentem Ruska Vladimirem Putinem, zřídil pobočku na Slovensku. Informovalo o tom ruské velvyslanectví na Slovensku. Slovenské úřady proti klubu zakročit zatím neplánují, byť ministerstvo zahraničí vyslovilo znepokojení nad snahami ruského nacionalistického klubu usadit se v zemi pod Tatrami.

Spolek každoročně organizuje přejezdy evropskými státy včetně Česka u příležitosti výročí druhé světové války. Například předloni polské úřady motorkářům ale zakázaly vstup do schengenského prostoru. Noční vlci se tehdy polskému zákazu nakonec vyhnuli leteckým přesunem do Bratislavy.

Noční vlci sice jsou formálně nezávislou strukturou, ale existují informace, že jsou to v podstatě lidé patřící do struktur SPECNAZu (ruských jednotek zvláštního určení).
Grigorij Mesežnikov
politolog, Institut pro veřejné otázky

Otevření „evropského štábu“ Nočních vlků v obci Dolná Krupá u Trnavy na západě Slovenska se uskutečnilo již v červnu a zúčastnil se ho zástupce ruského velvyslanectví na Slovensku. Ruský velvyslanec v zemi pod Tatrami se v minulosti opakovaně setkal s motorkáři při jejich jízdě přes Bratislavu.

„Určitá část ruského politického establishmentu vnímá Slovensko jako odlišnou zemi. Odlišnou politicky, odlišnou od jiných států visegrádské čtyřky, odlišnou od EU,“ vysvětlil politolog Grigorij Mesežnikov, proč se spolek rozhodl zakotvit na Slovensku.

„Na čem zakládají to své přesvědčení: myslím si, že je to i o frekvenci návštěv například předsedy Národní rady SR (parlamentu) Andreje Danka v Rusku, kde se vyjadřuje velmi příznivým způsobem ohledně možnosti rozvoje spolupráce s Ruskem. Nacházejí tu i další své podporovatele v prostředí extremistických, nacionalisticky orientovaných skupin či v prostředí určité části médií,“ dodal Mesežnikov.

Šéfem pobočky je Jozef Hambálek, který má podle slovenských médií blízko k bývalému ministrovi vnitra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD).

Slovenská diplomacie je znepokojena, vnitro zatím nikoliv

Slovenskému mnisterstvu zahraničí se založení pobočky nelíbí. „Snahy tohoto klubu o etablování na Slovensku vnímáme se znepokojením. Názory, které šíří někteří jeho členové, považujeme za škodlivé, zvláště pokud jde o teze hraničící s revanšismem a přepisováním historie,“ citoval list Pravda úterní vyjádření mluvčího slovenského ministerstva zahraničí Petera Suska.

Slovenské ministerstvo vnitra v reakci uvedlo, že v souvislosti s činností klubu nedošlo k protizákonnému jednání.

Nejsilnější slovenská opoziční strana Svoboda a solidarita označila Noční vlky za paramilitantní organizaci. Zřízení jejich základny na Slovensku je podle SaS potvrzením toho, že Kreml a jeho spojenci považují Slovensko za slabý článek v rámci EU a NATO.

Fotky z dronů ukazují tanky, podle policie jde o výstavní exponáty

Ve středu se objevily na některých slovenských zpravodajských webech fotografie z dronu, které by podle tamních médií měly zobrazovat právě slovenskou pobočku Nočních vlků. Zveřejnil je například web listu Pravda. Na fotografiích jsou vidět tanky, obrněné vozy nebo podle webu i střelnice.

Policie později uvedla, že jde sice o pojízdná vozidla, nejsou ale schopná střelby. „Jde o historické exponáty, expozice v tomto objektu je plánována již na podzim tohoto roku a má být zpřístupněna veřejnosti,“ napsala policie na sociální síti Facebook. Po návštěvě objektu policisté také uvedli, že se v areálu nenachází střelnice. V souvislosti s pobočkou nezaznamenali dosud žádné protiprávní jednání.

Podle Pravdy na základně cvičí paramilitární organizace Slovenští branci. „To je taková polovojenská skupina, která tu v podstatě prosazuje podobné narativy jako Noční vlci. Je to ‚protifašistický‘ narativ – ale dávám to do velkých uvozovek – v tom současném ruském nebo bývalém sovětském vydání,“ dodal Mesežnikov.

  • Oficiálně klub vznikl pod názvem Noční vlci – Night wolves MC Russia 31. května 1989, jako první svého druhu v tehdejším Sovětském svazu.
  • Noční vlci se označují za apolitickou organizaci, nicméně se netají sympatiemi a podporou ruského prezidenta Vladimira Putina, který s nimi udržuje kontakt. Putin se v sídle klubu objevil poprvé v roce 2009 a často je doprovází na motorce při jejich výjezdech a přijímá je v Kremlu. Na své aktivity dostával klub v minulosti miliony rublů od státu.
  • V roce 2013 později Putin udělil šéfovi klubu Alexandru Zaldostanovovi Řád cti za „vlasteneckou výchovu mládeže“. Blízké vztahy má Zaldostanov i s hlavou ruské pravoslavné církve patriarchou Kirillem.
  • Po ruské anexi Krymu Putin vyznamenal některé členy klubu, kteří na poloostrově „hlídkovali“ a údajně i pacifikovali ukrajinské aktivisty. Kvůli napomáhání ruské okupaci Krymu se vůdcové klubu ocitli na sankčním seznamu USA a Kanady.
  • Zdroje: ČTK, Pravda.sk