U Žiliny na Kladensku se zřítilo malé letadlo, dva lidé zemřeli

U Žiliny na Kladensku se v sobotu odpoledne zřítilo do pole malé letadlo. Při nehodě na místě zemřeli dva lidé, byli zaklínění v letadle. Příčina je v šetření, sdělily mluvčí záchranné služby Petra Homolová, hasičů Tereza Fliegerová a policie Lucie Nováková.

„Dvacet minut po 14:00 jsme přijali oznámení o pádu malého letounu do neobydlené oblasti nedaleko obce Žilina,“ přiblížila Nováková. Více informací zatím neměla k dispozici.

Oba pasažéři zůstali podle Homolové zaklínění v letadle. Po vyproštění u nich lékař pouze konstatoval smrt, uvedla mluvčí. Na místě zasahují profesionální hasiči ze stanic Kladno a Stochov a dobrovolní hasiči z Žiliny.

Podle Fliegerové šlo o letoun Cessna. „K události byli povoláni specialisté z Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod, kteří budou vyšetřovat, proč k pádu letounu došlo,“ uvedla Fliegerová.

Letos při leteckých neštěstích v Česku zahynulo už deset lidí

Nehoda u Kladna je letos už třetí letecké neštěstí se dvěma oběťmi v České republice. Minulý týden spadlo na mosteckém letišti Braňany malé motorové letadlo. Dva lidé na místě zemřeli, jeden dospělý a jeden nezletilý. V březnu se zřítil menší vrtulník mezi Dobřichovicemi a Karlíkem u Prahy, při nehodě zemřeli dva starší muži. Stroj spadl na pole z výšky asi devadesáti metrů.

Zatímco letos zahynulo při leteckých neštěstích v Česku už deset lidí, loni, kdy letecký provoz výrazně ovlivnila epidemie koronaviru, bylo obětí šest, z toho jeden parašutista. V roce 2019 zahynulo podle Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod dvanáct lidí, v roce 2018 bylo obětí jedenáct, o rok dříve sedm a v roce 2016 dokonce osmnáct.