V Česku roste bolševník z Kavkazu. Z lokality dokáže vytlačit skoro všechny slabší rostliny

V Moravskoslezském kraji se objevil nový invazní druh, nebezpečný bolševník Sosnowského, který je příbuzným v Česku běžného bolševníku velkolepého. Mohutná rostlina dokáže z lokality vytlačit skoro všechny ostatní rostliny. Navíc obsahuje látky, které mohou být pro člověka nebezpečné. V Česku se v posledních letech stále více rozšiřují i další nepůvodní rostliny, například křídlatka nebo netýkavka.

Bolševník Sosnowského pochází z Kavkazu a dorůstat může až do tří metrů. Ekologové na něj narazili v Návsí u řeky Olše, jeho přítomnost teď v zimě dokazují suché lodyhy a také nově rostoucí rostliny.

„Jedná se o první záznam na území České republiky. V širším okolí, v Německu nebo Polsku, je těch záznamů mnohem víc,“ uvedl ekolog z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky Jan Lukavský.

Jak se bolševník Sosnowského do Moravskoslezského kraje dostal, odborníci neví. Údajně se ale mohla rostlina po toku řeky Olše rozšířit ze sousedního Polska nebo z rychlostní silnice E75, která je hlavním tahem mezi Slovenskem, Polskem a Českem.

Dominantní rostlina, která může být i nebezpečná

Bolševník Sosnowského je silně dominantním druhem, z dané lokality dokáže vytlačit téměř všechny ostatní rostliny. Nebezpečný však může být nejen pro ostatní rostlinné druhy, ale také pro člověka. „Obsahuje látky, které při styku s kůží vytvářejí nepříjemné puchýře,“ upozorňuje Lukavský. 

S bolševníkem, ale také s netýkavkou nebo křídlatkou, už několik let bojuje i Povodí Odry. „Tyto rostliny jsou rozšířené po celém povodí Odry. S bolševníkem se nám bojuje lépe, křídlatka je více agresivní, ale můžeme říci, že se nám daří zastavit rozšiřování,“ uvedla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Invazní druhy tvoří třetinu všech rostlin v Česku

Povodí Odry likviduje invazní druhy chemickou i mechanickou cestou. Náklady na ničení těchto v Česku nepůvodních rostlin dosahují podle Vlčkové částky kolem 700 tisíc korun ročně. 

Třetinu všech rostlin v Česku tvoří právě ty invazní. „Téměř všechny druhy těch široce rozšířených nepůvodních druhů do naší přírody většinou záměrně za nějakým účelem vysadil člověk,“ říká Lukavský. Ekologové vyzývají lidi, aby nepeřesazovali a nevyhazovali okrasné rostliny ze zahrad do volné přírody.