Filmy a seriály o spisovatelích zvyšují jejich popularitu. Božena pomůže i ve školách, tvrdí učitelka

90' ČT24: Cílem seriálu Božena bylo hlavně zpopularizování spisovatelky (zdroj: ČT24)

Spisovatelé a jejich životy se často stávají námětem filmů či seriálů, jde totiž o velmi komplikované osobnosti a mnohdy s pohnutými osudy. S filmovým zpracování může jejich literární odkaz získat nový život – a k umělcům přivést novou generaci čtenářů. Česká televize nedávno uvedla minisérii Božena, která vypráví o životě první české spisovatelky Boženy Němcové. Poslední díl seriálu odvysílá ČT v neděli.

Literární vědec z Ústavu pro českou literaturu Akademie věd ČR Jiří Trávníček si myslí, že je dobře, že právě taková díla vznikají. Seriál Božena zatím hodnotí velmi vysoko. „Je tam velmi dobře propojen život s dílem, je nám ukázána jako bytost z masa a kostí. Všechno, co tam je, je z velké míry založeno na jejích textech,“ řekl v 90' ČT24. 

Seriál Božena pozitivně hodnotí i učitelka z Pražského humanitního gymnázia Michaela Šédová, podle které lze podobné snímky využít i při výuce. „Záleží samozřejmě na cílové skupině. Protože učím na osmiletém gymnáziu, předložím něco jiného nižšímu stupni a jiná fakta a jiné texty vyššímu stupni,“ řekla. 

Aňa Geislerová mluví o roli v minisérii Božena (zdroj: ČT24)

Podle Šédové je velmi dobré, když se studentům, ale i divákům ukáže spisovatel jako normální člověk, který má své slabé i silné stránky. „Sama za sebe jsem doporučila seriál starším dětem, to znamená patnáct plus. Velmi jsem ocenila, že ČT toto avizuje už před vysíláním, protože si myslím, že by tam mohlo dojít k chaosu v dětských duších, možná k nějakým zmatkům,“ uvedla. 

Při podobných zpracováních bývá scénárista často kreativní a někdy posouvá realitu. Podle Trávníčka i to může zvýšit popularitu. „(V případě Boženy Němcové) Stoupla poptávka po její koresponcenci, protože seriál je postaven hlavně na dopisech. Stoupla poptávka i po monografii Magdaleny Pokorné o životě jejího manžela, tím vším my Češi už žijeme,“ řekl. 

Představitelka hlavní hrdinky Geislerová by si s Boženou nerozuměla

Kreativní producent ČT Michal Reitler řekl, že hlavním cílem minisérie Božena bylo právě spisovatelku opětovně zpopularizovat a vytvořit novou cestu k její tvorbě. „Z reakcí jsme nadšení. Doufali jsme, že to vzbudí veřejný zájem, ale že bude takhle silný, nás opravdu těší,“ uvedl. 

Herečka Anna Geislerová, která si v seriálu zahrála právě Boženu Němcovou, řekla, že se díky natáčení dozvěděla o slavné české spisovatelce spoustu nových věcí, přiznává však, že by si s ní zřejmě nerozuměla. „Má spoustu kontroverzních povahových rysů, stoprocentně nejsem jejím oddaným fanouškem,“ řekla s tím, že i přesto má Boženu Němcovou jako spisovatelku ráda.
 

K seriálu ČT se vyjádřila i pra-pravnučka Boženy Němcové Renata Němcová, která uvedla, že ke zpracování měla i pár výhrad. „Chápu jejich pojetí (scénáristů), možná se mi nelíbí, že je to pro mě soukromé,“ uvedla zejména s odkazem na intimní scény. „Otázkou je, jestli to opravdu bylo jinak, nebo jestli je moje vnímání z hlediska toho, že je to členka mojí rodiny,“ dodala. 

„Mě Božena ve škole moc nebavila, jak se učila. Toto je mnohem zábavnější učení o někom, kdo prožil nějaký zajímavý a pestrý život a zanechal po sobě dílo, jaké po sobě zanechala ona. Takže mně se to moc líbí,“ dodal herec Jan Budař, který v seriálu ztvárnil lékaře Viléma Dušana Lambla.