Vzniká film Poslední závod o tragické smrti Hanče a Vrbaty. Připomene hrdinu Emericha Ratha

Události: Vzniká film Poslední závod (zdroj: ČT24)

Vzniká film Poslední závod, drama z počátků lyžařského sportu. Režisérovi a scenáristovi Tomáši Hodanovi byla předlohou tragédie z března 1913. Při závodu v Krkonoších tehdy zemřeli Bohumil Hanč a Václav Vrbata. Autoři filmu chtějí připomenout i opomíjenou postavu Emericha Ratha, který se snažil Hanče zachránit.

Režisér Tomáš Hodan je ultramaratonec, kterého příběh Hanče, Vrbaty a Ratha fascinuje kvůli extrémním sportovním výkonům, přátelství a odvaze těchto průkopníků zimního sportu u nás.

Na jejich počest filmař uběhl v pražské Stromovce 50 kilometrů za vydatné podpory herců. Právě 50 kilometrů měl mezinárodní závod v běhu na lyžích na hřebenech Krkonoš, který se Hančovi a Vrbatovi stal osudným.

Předlohou filmu je tragédie z 24. března 1913. Uznávaný lyžařský přeborník, šestadvacetiletý zedník Bohumil Hanč, a jeho o rok starší přítel, tkadlec Václav Vrbata, který ho přišel v těžkém klání povzbudit, tehdy zahynuli při prudké změně počasí.

Příběh Emericha Ratha

„Původně mě to zajímalo ze sportovního hlediska, pak když jsem se ponořoval do historických materiálů, objevil jsem postavu Emericha Ratha, což je Němec. Po válce se nehodil do toho příběhu, takže z něho byl vymazán,“ říká Tomáš Hodan.

Byl to Emerich Rath, kdo našel polomrtvého Hanče a snažil se ho zachránit. Necelý kilometr ho táhl na zádech na Labskou boudu. Pravdivý příběh německého hrdiny se neobjevil ani ve filmu Synové hor, který v roce 1956 natočil režisér Čeněk Duba.

„Emerich Rath si zaslouží, aby ten příběh znovu zazněl a aby se v příběhu vyjevila jeho linka, protože tam sehrál obrovskou roli a je to hrozně zajímavá postava,“ říká jeho filmový představitel Marek Adamczyk.

Během na dlouhou trať je pro režiséra i samotný film. Připravuje ho šest let a napsal celkem dvanáct verzí scénáře. Natáčet se bude v zimě na autentických místech, dobové budou kostýmy i lyže.

V hlavní roli Bohumila Hanče se představí Kryštof Hádek, který již trénuje a otužuje se, aby náročné zimní natáčení zvládl. „Fascinuje mě, že v té době závodníci nebo sportovci obecně tu hranici komfortu měli úplně někde jinde, takže běhali v bavlněných košilích a ve svetru,“ říká Hádek.

V dalších rolích se představí Oldřich Kaiser, Eva Josefíková, Vladimír Pokorný, Vladimír Javorský, Jan Hájek nebo Pavla Beretová. Premiéra je plánovaná na 24. února 2022. Na vznik filmu lze přispět i v takzvané crowdfundingové kampani.