Severní život je krutý, poznává v novém seriálu kriminalista Jiří Mádl

Jiří Mádl jako kriminalista v seriálu Sever (zdroj: ČT24)

V ústeckých Neštěmicích přepadl minulý týden seriálový lupič poštu. Případ přijel vyšetřovat kriminalista v podání Jiřího Mádla. Na Ústecku totiž Robert Sedláček v těchto dnech natáčí nový seriál České televize s názvem Sever.

Autorem scénáře je Zdeněk Zapletal, který se s režisérem Robertem Sedláčkem potkal například při seriálu Život a doba soudce A. K. Inspirací pro seriál Sever byly skutečné korupční kauzy. „Spouštěčem událostí je solární elektrárna,“ naznačil producent Petr Bílek. „Seriál má hodně samostatných příběhů, v každém díle se řeší ještě jeden konkrétní kriminální případ. Zároveň má dvě linie, které se táhnou celou šestidílnou sérií,“ doplnil režisér.

Případy se zabývá kriminalista Petr Svoboda. „Začíná na úřadě, kdy se mu nelíbí některé změny v územním plánu, šťourá do toho, nechce se toho pustit. Nakonec odejde k policii, tam zase začne strkat nos do jiných věcí. Zjistí, že územní plánování měla něco společného s tím, co řeší za případ, a začnou se mu některé věci spojovat dohromady. Ne vždy má ve svých tezích pravdu, ale často je jeho uvažování správné. Proto se vydává pátrat a získává tak nové nepřátele,“ prozradil Jiří Mádl.

Mádl a Benoni zasahují

Charakteristickou vlastností někdejšího úředníka, který teplo kanceláře vyměnil za akčnější práci u policie, je až chorobný smysl pro spravedlnost. „U policie mu přinese ještě více problémů než na úřadě,“ naznačuje Mádl, že tato vlastnost jeho seriálové postavě na oblíbenosti nepřidává.   

Jeho parťáka hraje Štěpán Benoni. „Je to velký profesionál, který svou práci dělá výborně, ale zároveň si tím rozhodně nehodlá komplikovat svůj osobní život,“ představil herec seriálového policistu Víta Brázdila.

Natáčení seriálu Sever
Zdroj: ČT

V Ústeckém kraji budou filmaři natáčet až do začátku května. Televizní diváky pozve ČT na Sever na začátku letošního září.

Sever republiky seriálové tvůrce táhne – v Ústí nad Labem se odehrává také druhá řada Rapla, kterou ČT vysílá vždy v pondělí, a nedaleký Most proslavil nedávno stejnojmenný divácký hit.