V pražských Letňanech hořela vstupní hala výstaviště, je výrazně poničená

V pražských Letňanech ráno hořela vstupní hala, která je součástí veletržního areálu. Nyní se v ní konala výstava stanů a vybavení do přírody. Podle předběžných odhadů je škoda 150 až 200 milionů korun. Provozovatel areálu, společnost ABF, bude halu rekonstruovat. Nikdo nebyl zraněn. Příčinu požáru zjišťují vyšetřovatelé.

Plánované veletržní sezony se situace nedotkne. Z preventivních důvodů jsou zrušena pouze páteční a sobotní představení Hudebního divadla Karlín na venkovní letní scéně.

Na místě zasahovalo čtrnáct jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, platil třetí stupeň poplachu. Hala je dlouhá asi 250 metrů, oheň zasáhl část o délce zhruba 150 metrů. Většina z ní se zřítila. „Požár se dál nešíří. Podařilo se nám ochránit vedlejší halu,“ uvedli hasiči na Twitteru.

Kouř byl vidět desítky kilometrů daleko, lidé v okolí neměli větrat. „Nebyla naměřená zvýšená koncentrace nebezpečných látek z hoření,“ dodali hasiči. 

Vedlejší haly se hasičům podařilo před plameny ochránit. V 5:40 byl požár pod kontrolou. Chemici nenaměřili v obytných částech Letňan nebezpečné koncentrace škodlivin v ovzduší.

Příčina požáru zatím není jasná. Na místě zůstala část jednotek, která dohašovala skrytá ohniska. 

Hasiči mají čtyři stupně poplachu. Třetí stupeň je druhý nejzávažnější. Následuje už pouze zvláštní stupeň poplachu, který je vyhlašován, pokud požár ohrožuje například více než tisíc lidí nebo celé obce.