Sitta mladší je v kauze tunelování papírny Neograph nevinný, potvrdil Nejvyšší soud

Vladimír Sitta mladší, který byl obžalovaný z údajného tunelování papírny Neograph, je nevinný. Rozhodl o tom Nejvyšší soud, který zamítl dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Ten ho podal na podnět Vrchního státního zastupitelství v Praze. Informace ČT zjistila z justiční databáze. Sitta spolu se svým otcem v minulosti vypovídal také jako klíčový svědek v jiném soudním řízení vedeném proti lobbistovi Ivu Rittigovi.

Kauza se týkala smlouvy o zprostředkování obchodů mezi papírnou Neograph a společností Avium Partners, která Sittovi patřila. Podle žalobce si údajně nechával vystavovat faktury za fiktivní plnění, a to s úmyslem opatřit si na úkor Neographu prospěch. V Neographu Sitta pracoval jako obchodní ředitel.

Soudy ho už dříve pravomocně zprostily viny, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podal v neprospěch Sitty mladšího dovolání. Nejvyšší soud však trvá na dřívějším zprošťujícím rozsudku. „Způsob vyřízení (dovolání): zamítnuto,“ stojí v justiční databázi infosoud. Rozsudek zatím nebyl doručený všem účastníkům řízení.

Za trestní stíhání teď po státu požaduje odškodnění. „Vladimír Sitta uplatňuje náklady za obhajobu, za znalecké posudky, které nechal zpracovat, náhradu za ušlý zisk, neboť mu v důsledku stíhání byla pozastavena činnost soudního znalce, náhradu za průtahy v řízení a za nemajetkovou újmu způsobenou stíháním ve výši přesahující jeden a půl milionu korun,“ uvedl Sittův advokát Petr Kočí.

Klíčový svědek v kauze dopravního podniku

Sitta už dříve své vlastní stíhání označil za mstu lidí kolem lobbisty Ivo Rittiga. Papírna Neograph dodávala jízdenky pražskému dopravnímu podniku (DPP). Vladimír Sitta mladší a jeho otec pak před lety upozornili na údajné tunelování DPP. Konkrétně policii varovali před smlouvou se společností Cokeville Assets. Podle obžaloby putovalo přes tuto karibskou firmu 17 haléřů z každé prodané jízdenky k Rittigovi.

Sittův otec v kauze nakonec odmítl před soudem vypovídat. Podle svých slov se bál, že přitíží synovi v trestním stíhání. Sitta mladší pak při vlastní výpovědi loni v lednu uvedl, že sjednání smlouvy na dodávku jízdenek mezi papírnou Neograph a DPP šlo podezřele hladce a rychle.

Loni v květnu ale soud v této kauze zbavil obžaloby všech 17 obviněných – mimo jiné i bývalého šéfa DPP Martina Dvořáka nebo zmíněného Rittiga. Rozhodnutí zatím není pravomocné, státní zástupce Adam Borgula se proti němu na místě odvolal.