Zaplatí pojišťovna drahou operaci v zahraničí? Podle ministra je rozhodování nejasné, vznikne proto komise

Na definitivní verdikt pojišťovny čeká i 15letá Aneta Navrátilová (zdroj: ČT24)

Zda zdravotní pojišťovna proplatí drahou operaci v zahraničí, bude od příštího roku rozhodovat odborná komise. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) dnes nemá rozhodování pojišťoven jasná pravidla. V důsledku toho se znovu a znovu objevují případy, kdy pojišťovny nepomohou a lidé musí na nákladnou léčbu shánět poníze od dárců.

Česká televize nedávno informovala o problémech ženy, která potřebovala v zahraničí podstoupit transplantaci obličeje, ale pojišťovna operaci odmítla proplatit. Nebyl to však rozhodně první takový případ a možná ani poslední. Podobný problém hrozí i patnáctileté Anetě Navrátilové, které bez operací v zahraničí hrozí ztráta ruky, i když naděje, že pomůže pojišťovna, ještě existuje.

Dívka měla před sedmi lety podstoupit vyšetření nosních dutin a zůstala v nemocnici přes noc. „Sestřička mě zavřela do kojenecké postýlky a špatně zavřela zábranu. Já se o to opřela a vypadla,“ popsala dívka. Výsledkem byla otevřená zlomenina pravé ruky a především si Aneta Navrátilová porušila jeden z hlavních nervů v lokti. Prodělala od té doby 25 operací, ruku ale může používat jen omezeně a v poslední době ji čím dál více bolí. Nepomáhá ani voperovaný přístroj proti bolesti.

„Nevědí si rady,“ řekla o českých lékařích matka dívky Markéta Navrátilová. Rodina teď dostala od lékařů písemné potvrzení, že další možnosti léčby nemají. Díky potvrzení je možné, že pojišťovna uhradí léčbu v zahraničí, konkrétně jde o sérii operací v Izraeli. „Nabídli nám řešení,“ podotkla Markéta Navrátilová. Zásah ale přijde na více než šest milionů korun a konečné slovo od pojišťovny ještě nezaznělo.

Podle Vojtěcha má komise rozhodování zrychlit a zjednodušit

Od příštího roku by mohla lidem, se kterými si čeští lékaři nevědí rady, ulehčit situaci změna zákona o zdravotním pojištění. Zdravotní stav lidí, kteří by potřebovali operaci v zahraničí, bude posuzovat komise složená ze zástupců odborných společností a ministerstva zdravotnictví.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) věří, že se posuzování zrychlí a zjednoduší. „Rozhodování revizních lékařů je různé a ne vždy ideální. Nemá to jasná pravidla, možnost odvolání neexistuje. To chceme změnit,“ slíbil ministr.

Anety Navrátilové se ale změna posuzování nejspíše ještě týkat nebude. Operovat potřebuje co nejdříve. Pokud by ji tedy pojišťovna i přes dobrozdání českých lékařů odmítla, musela by se spolehnout na dobrotu lidí, kteří by přispěli do sbírky na šest milionů – tak jako pomohli Mirce Dobešové a Ivaně Danišové, kterým zahraniční specialisté transplantovali obličej.